avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident usor
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident usor

Salut!

Pt.accident usor (itm 2 zile) se intocmeste fiam?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:21, 30 August 2019
Buna ziua . Chiar daca este accident usor se va proceda la cercetarea evenimentului prin numirea de catre administrator a unei comisii de cercetare. Procesul Verbal de cercetare (4 exemplare) impreuna cu dosarul in urma caruia s-a stabilit caracterul de accident de munca al evenimentului vor fi trimise la ITM pentru avizare . Dupa primirea acestora avizate de ITM se va intocmi si FIAM-ul+Anexa FIAM (intrucat perioada de incapacitate a fost de doua zile) in mai multe exemplare (4 mai exact din fiecare) care vor fi trimise la ITM -ul care a vizat dosarul de cercetare, apoi FIAM-ul vizat de inspectorul ITM se va trimite catre : 1 exemplar (ramane la ITM ), 1 exemplar angajator , 1 exemplar Casa Judeteana de Pensii si 1 exemplar catre accidentat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/ 2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art. 29
(1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
(2) Rezultatul cercetării evenimentului se va consemna într-un proces-verbal.
-art. 31 Accidentele de muncă se clasifică, în raport cu urmările produse şi cu numărul persoanelor accidentate, în:
a) accidente care produc incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice;
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 140 (1) In baza procesului-verbal de cercetare intocmit de persoanele imputernicite prin lege, angajatorul la care se inregistreaza accidentul va completa FIAM.
-art. 141 (1) Angajatorul va tine evidenta evenimentelor in:
c) Registrul unic de evidenta a accidentelor usoare, conform modelului prevazut in anexa nr. 17;
Pentru accidente usoare (mai putin de 3 zile CM), nefiind indeplinite conditiile de la art.5 lit.g), acestea nu sunt accidente de munca si nu se intocmeste FIAM.
ITM nu tine evidenta accidentelor usoare dupa cum se observa la:
-art. 142 (1) In baza FIAM si a proceselor-verbale de cercetare a incidentelor periculoase, inspectoratul teritorial de munca va tine evidenta tuturor accidentelor de munca si a incidentelor periculoase inregistrate de angajatorii care au sediul, domiciliul sau resedinta pe teritoriul judetului respectiv.
(2) Inspectoratul teritorial de munca va tine evidenta in:
a) Registrul unic de evidenta a accidentatilor in munca;
b) Registrul unic de evidenta a incidentelor periculoase;
c) Registrul unic de evidenta a accidentatilor in munca ce au ca urmare incapacitate de munca mai mare de 3 zile de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca CristianMihai2018 CristianMihai2018 Bună ziua! In urma cu o luna am avut un accident de munca fiind vina mea care din pacate sa soldat cu dubla fractura al bratului drept si strivire a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. mama mea in vârsta de 48 ani a avut un avc la locul ... Diana050616 Diana050616 Buna ziua. Mama mea in vârsta de 48 ani a avut un AVC la locul de munca. Am mers la mai multi medici și toți ne-au spus același lucru. Poate ieși la ... (vezi toată discuția)
Buna seara, acum trei zile am avut un accident la locul de munca, ... Lefter98 Lefter98 Buna seara, Acum trezi zile am avut un accident la locul de munca, prin care a rezultat prezenta unei placi tăiate la mâna dreapta și impotență ... (vezi toată discuția)