avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... q) accident usor
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

q) accident usor

Pentru un eveniment SSM (leziuni superficiale, prim ajutor si ingrijiri medicale fara incapacitate de munca), ce comunicari se fac catre ITM?
Se intocmeste dosar de cercetare asa cum este definit la art. 122-124 in Norme?
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
bngabriel, utilizator
Cel mai recent răspuns: bngabriel , utilizator 11:59, 2 August 2018
Bună ziua.
Evenimentul a fost declarat la ITM? Daca da, din ce cunosc, evenimentul se poate incadra ca "accident usor" ( Leg. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, Art.5, lit.q) pe baza biletului de iesire din spital fara zile de ITM si a unei declaratii a angajatului privind imprejurarile in care s-a petrecut evenimentul. Acestea se arhiveaza, se comunica ITM-ului natura evenimentului, accident usor, si se trece in Registrul de evidenta a accidentelor usoare. Sau se poate cerceta evenimentul pentru a stabili imprejurarile si masurile necesare pentru prevenirea altor asemenea evenimente... Eu procedura asta o cunosc, daca are altcineva o alta recomandare... sau puteti vedea si acest link
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
Ionut.ion, utilizator
Multumesc pentru link.
A fost comunicat evenimentul catre ITM cf cu anexa 13 din Norme.
Intrebare: e suficienta analiza evenimentului conform procedurilor interne si aplicarea unui set de contamasuri pentru evitarea unor evenimente similare? SAU e obligatorie intocmirea dosarului de cercetare asa cum este definit la art. 122-124 in Norme + verificat si avizat de ITM?
Se întocmește dosar de cercetare care se înaintează spre avizare la ITM .
Inteleg ca nu s-a primit concediu medical nici macar o zi, doar s-a acordat prim-ajutor.
Daca nu sunt indeplinite conditiile legale pentru accident de munca - vezi art.5 lit.g) se cerceteaza evenimentul produs, se iau declaratii, se stabilesc cauze, eventual responsabilitati/ sanctiuni si masuri pentru evitarea producerii unor evenimente similare.
Este bine ca la dosarul de cercetare sa existe o nota din partea serviciului medical care a acordat asistenta medicala in care sa se precizeze in ce a constat asistenta medicala si ca nu a fost necesar concediu medical,eventual revomandari medicale.
Dosarul intocmit nu se avizeaza de catre ITM, se aproba doar de catre angajator. Dosarul de cercetare poate respecta modelul pentru accident de munca. Este la latitudinea angajatorului daca numeste prin decizie o comisie de cercetare sau dosarul se intocmeste, dupa caz, de catre lucratori din cadrul SIPP sub controlul sefului de serviciu, respectiv lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm.
Evenimentul produs se evidentiaza in registrul cu accidente usoare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul. 5 lit. f) din lege poate fi interpretat asa:
eveniment =accidentul care a antrenat vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu.
Deci care produce vartamari, nu se spune nicaieri ca trebuie sa se soldeze cu zile de incapacitate de munca.
Si in acest caz daca avem un eveniment avem si obligatia sa-l comunicam, in caz contrar putem fi sanctionati cu amenda de la 3500 la 7000 lei.

Art. 27. - (1) Angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
a) inspectoratelor teritoriale de munca, toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit. f);

Cand vine vorba de cercetare apare precizarea ca aceasta este obligatorie in cazul cand au produs incapacitate temporara de munca.
Art. 29. - (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie si se efectueaza dupa cum urmeaza:
a) de catre angajator, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca;
Tinand cont de cele de mai sus evenimentul trebuie comunicat la ITM si apoi urmati pasii precizati de domnul Popa Gheorghe.
Nu ar fi rau ca dupa ce comunicati evenimentul sa intrebati la ITM cum vad ei urmatorii pasi pentru ca din ce am observat abordarea acestei situatii este diferita de la un judet la altul.

Alte discuții în legătură

Accident usor diaconumc diaconumc Salut! Pt.accident usor (itm 2 zile) se intocmeste fiam? Multumesc! (vezi toată discuția)
Accident de munca CludiaRazvan CludiaRazvan Pe 15 ianuarie am suferit o fractura de glezna in fata magazinului in care lucrez, inainte sa ajung la servici.Cei de acolo au început cercetarea pentru a ... (vezi toată discuția)
Accident de munca misu1972 misu1972 Buna ziua, in cazul unui accident de munca cu ITM, spitalizare 14 zile si reluarea muncii dupa concediul medical de o luna de zile, dupa cercetarea ... (vezi toată discuția)