Expirarea contractului privind sediul social poate conduce, potrivit legii, fie la declararea inactivității firmei de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, dacă contribuabilul nu se conformează în termen de 30 de zile de la primirea unei notificări în acest sens de la organele fiscale, fie chiar la dizolvarea societății de către instanță, la cererea Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) sau a oricărei persoane interesate.
Astfel, potrivit
Codului de procedură fiscală în vigoare,
o firmă riscă să fie declarată inactivă de către Fisc dacă are contractul de sediu social expirat.
Mai exact, în cazul constatării unei astfel de situații de către organele fiscale, acestea transmit contribuabilului vizat o notificare pentru a-și reînnoi contractul de sediu social.
Ulterior, dacă acesta din urmă nu se conformează, "
declararea în inactivitate se va face după împlinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea către contribuabil (...) a unei notificări referitoare la situațiile respective", după cum prevede articolul 92 din Codul de procedură fiscală.
Mai departe, tot potrivit legislației procedural-fiscale, contribuabilul declarat inactiv din pricina omiterii prelungirii contractului de sediu social va fi reactivat numai dacă își îndeplinește toate obligațiile declarative prevăzute de lege și semnează un nou contract de sediu social. De asemenea, o altă condiție pe care trebuie să o îndeplinească pentru a fi reactivat este aceea de a nu înregistra obligații fiscale restante.
Pe de altă parte, potrivit dispozițiilor art. 237 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 31/1990, „
la cererea oricărei persoane interesate, precum și a ONRC, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății în cazurile în care: (…) nu mai sunt îndeplinite condițiile referitoare la sediul social, inclusiv ca urmare a expirării duratei actului care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social ori transferului dreptului de folosință sau proprietate asupra spațiului cu destinație de sediu social”.
Așadar,
în cazul în care o firmă rămâne în pasivitate și
nu face demersurile necesare pentru a-și prelungi sediul social, aceasta poate fi chiar desființată în instanță, la cererea oricărei persoane interesate.
Exact așa s-a întâmplat într-o
speță recentă în care Tribunalul Suceava a pronunțat o hotărâre, la cererea Oficiului Registrului Comerțului (ORC) de pe lângă Tribunalul Suceava, în calitate de reclamant,
în sensul dizolvării unei societăți, în calitate de pârâtă, care, potrivit evidențelor ORC Suceava, nu mai îndeplinea condițiile referitoare la sediul social declarat.
Mai exact, contractul de comodat încheiat pentru a dovedi dreptul de folosință al respectivei societăți asupra spațiului cu destinație de sediu social era expirat din anul 2013.
De asemenea, conform dispozițiilor art. 21 lit. a) și h), coroborate cu cele ale art. 22 alin. 1) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerțului, după cum se arată în hotărârea pronunțată de către Tribunalul Suceava, o societate are obligația de a solicita înregistrarea în registrul comerțului a oricărui act prin care se aduc modificări înregistrărilor precedente sau care face să înceteze firma ori fondul de comerț, precum și a oricărei modificări privitoare la actele, faptele și mențiunile înregistrate.
Actualizarea datelor privind sediul social este importantă prin însăși finalitatea sa, respectiv conformarea la toate condițiile prevăzute de lege pe care o societate trebuie să le îndeplinească nu doar în momentul înființării, ci și pe toată durata de funcționare a acesteia.
Cu toate acestea, societatea în cauză a rămas în pasivitate, după expirarea sediului social, în urmă cu opt ani, prin neefectuarea demersurilor necesare la oficiul registrului comerțului de către reprezentanții acesteia.
Prin urmare, din constatările instanței, cererea ORC Suceava, instituție care are, așa cum am văzut mai sus, conform legii, calitatea procesuală de a cere dizolvarea unei societăți în cazul în care aceasta nu și-a îndeplinit obligațiile legale menționate, este întemeiată. Așadar, instanța a admis cererea formulată în speța menționată, dispunând totodată dizolvarea societății pârâte.
Atenție! Hotărârea amintită în cadrul articolului, pronunțată pe 13 august 2021 de către Tribunalul Suceava, nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată cu apel, în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)