Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
INS anunță un avans economic de 6,5% în primele șase luni. Comparația este făcută cu perioada similiară a anului 2020Produsul Intern Brut a crescut cu peste 6% în primele șase luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat marți Institutul Național de Statistică. Pentru perioada aprilie-iunie, INS a anunțat o creștere economică de 13% față de trimestrul 2 din 2020.
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat, în trimestrul II 2021, o creştere cu 13,0% pe seria brută şi cu 13,6% pe seria ajustată sezonier.
În semestrul I 2021, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2020, cu 6,5%, pe seria brută şi cu 6,2% pe seria ajustată sezonier.
Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2021, fiind revizuită faţă de datele transmise în 8 iulie 2021, potrivit INS.
Efectele caniculei la nivel global încep să se vadă. Livrările de grâu s-au diminuat, iar prețul pâinii ar putea explodaSeceta şi canicula au pârjolit culturile de grâu din Canada în luna iulie, la câteva luni după ce o iarnă grea le-a lovit pe cele din Rusia. Pagubele provocate la doi din cei mai mari exportatori mondiali, precum şi îngrijorările legate de calitatea recoltei în SUA au dus cotaţiile la grâu la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Asta a creat noi temeri cu privire la inflaţia preţurilor alimentelor pentru milioane de persoane vulnerabile, relatează Bloomberg.
Pierderile de producţie ale Canadei și Rusiei vor fi compensate doar parţial de câştigurile înregistrate în alte ţări, pentru o cultură agricolă care este plantată pe cea mai mare suprafaţă a globului şi care este utilizată pentru produse de bază precum pâine, paste şi cereale pentru micul dejun.
Cotațiile la bursă au crescut cu 9,5% până la cel mai ridicat nivel de după 2012
Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au crescut cu 9,5% săptămâna aceasta, până la cel mai ridicat nivel de după 2012, după ce Departamentul american al Agriculturii (USDA) şi-a redus estimările privind producţiile de grâu din Canada şi Rusia, ceea ce va afecta stocurile şi comerţul mondial. O recoltă mai mică de grâu în SUA creează presiuni suplimentare.
Preţul la gaze a atins niveluri record în EuropaPreţul la gazele naturale în Europa, deja ridicat din cauza livrărilor ruseşti reduse din această vară, a atins un nou record luni, în urma deciziei Gazprom de a nu pompa prin Ucraina decât foarte puţine gaze suplimentare.
Potrivit agenţiilor ruse de presă, citate de France Presse, preţul la gaze în Europa a atins maximul său istoric, depăşind pragul de 585 de dolari pe mia metri cubi imediat după decizia Rusiei de a nu acoperi decât 4% din capacitatea suplimentară de tranzit a gazelor oferită de Ucraina pentru luna septembrie. Asta în timp ce preţul la gazele naturale în Europa înregistrase deja niveluri record în faţa cererii crescute şi a nivelului de stocare mult mai scăzut decât de obicei, ceea ce provoacă îngrijorări în perspectiva iernii.
În cadrul contractului actual, Gazprom trebuia să asigure tranzitul a 40 miliarde de metri cubi de gaze anual prin Ucraina. Gazprom achiziţiona apoi capacităţi suplimentare dacă era necesar.
Comentarii articol (0)