Guvernul a adoptat miercurea trecută ordonanța privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. OG nr. 6/2021, care a și apărut în Monitor între timp și care se aplică de joia aceasta, prevede interzicerea introducerii pe piață a unor produse din plastic: e vorba de bețișoarele de urechi din plastic (mai puțin cele care intră la dispozitive medicale), tacâmurile de plastic, paiele pentru băuturi, agitatoarele pentru băuturi, bețele care se atașează baloanelor, recipientele pentru alimente ori pentru băuturi din polistiren expandat, paharele pentru băuturi din polistiren expandat.
În primul rând, asta nu înseamnă că, de la momentul intrării ordonanței în vigoare, adică de joi, nu vom mai găsi aceste produse pe piață. Le vom mai găsi până când comercianții vor epuiza stocurile actuale.
În al doilea rând, comercianții nu sunt forțați să le retragă de pe piață, chestiune confirmată de ministrul mediului, în urma adoptării ordonanței. Comercianții care mai au stocuri le pot folosi până la epuizare și nu vor fi amendați de autoritățile de mediu pentru asta.
Tánczos Barna, ministrul mediului, în briefingul de presă de săptămâna trecută, din urma adoptării ordonanței: „Un lucru este cert: odată cu apariția ordonanţei nu se mai pun pe piață produse din aceste materiale, ele sunt înlocuite de produse care vin din materiale biodegradabile, iar stocurile vor fi epuizate treptat, astfel încât pe piaţă să rămână doar produse care nu dăunează mediului. Încă o dată, lista de produse unde se interzice complet punerea pe piaţă este o listă relativ scurtă, este în partea B o anexă în care sunt înșirate bețișoarele, paharele, furculițele sau tacâmurile şi celelalte produse. Este o listă relativ scurtă, ele se folosesc foarte des la evenimente, acolo unde vine lumea şi folosește o dată acele produse, se folosesc foarte des la concerte şi la festivaluri, ele vor fi eliminate. Sunt deja organizatori de festivaluri care de un an, de doi ani de zile au eliminat de bună voie, fără o legislație specifică aceste produse, transformând acele evenimente în evenimente cu impact foarte redus asupra naturii. Este o chestiune de atitudine, atât din partea consumatorilor, cât şi din partea producătorilor, acum avem şi o legislație care interzice punerea pe piaţă a anumitor produse
(...) Stocurile pot fi epuizate, nu mai pot fi puse produse pe piaţă cantități noi, nu mai pot ieși cantități noi din fabricile din România, sau nu pot fi importate (...) Nu se prevede nicăieri, nici în directivă, nici în celelalte state membre amenzi sau taxe suplimentare pentru stocurile care sunt în momentul apariției legislației naţionale în piaţă
(...) Deci, controlul în momentul de față, în baza ordonanței de urgență, se duce la producător și la importator, nu se duce la comerciant, pentru că comerciantul nu mai are voie să cumpere, practic, din producția nouă, dar dacă furnizorul a avut un stoc, un angrosist, de exemplu, a avut un stoc pe care îl termină, este legal și nu o să fie amendat. Controlul se va duce după apariția ordonanței de urgență pe capacitățile de producție și pe import”.
Ordonanța prevede însă amenzi pentru cei care vor introduce pe piață stocuri noi din aceste produse interzise: amenzi între 20.000 și 40.000 de lei, dacă vorbim de firme, ori cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei, dacă sunt persoane fizice. Amenzile vor intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării ordonanței, adică din 30 septembrie.