1. Ordonanța antiplastic
OG nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului a intrat în vigoare pe 2 septembrie și transpune în legislația noastră o directivă europeană care aduce mai multe obligații noi pentru cei care pun pe piață produse din plastic.
Fără plastice de unică folosință, dar stocurile existente pot fi vândute în continuare
Din 2 septembrie, o serie de produse de unică folosință și produsele din materiale plastice oxodegradabile nu mai pot fi introduse pe piață: bețișoarele de urechi din plastic (mai puțin cele care intră la dispozitive medicale), tacâmurile de plastic, paiele pentru băuturi, agitatoarele pentru băuturi, bețele care se atașează baloanelor, recipientele pentru alimente ori pentru băuturi din polistiren expandat, paharele pentru băuturi din polistiren expandat. Cei care nu vor respecta această obligație vor fi sancționați cu amenzi între 20.000 și 40.000 de lei, dacă vorbim de firme, ori cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei, dacă sunt persoane fizice. Amenzile vor intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării ordonanței - 30 septembrie.
Comercianții nu sunt forțați să le retragă de pe piață, în urma intrării în vigoare a ordonanței. Cei care mai au stocuri le pot folosi până la epuizare și nu vor fi amendați pentru asta. Amenzile vor opera, pentru moment doar pentru cei care aduc în țară astfel de produse pentru distribuire.
Obligația de taxa separat pe bonul fiscal aceste produse
„Taxarea” separată vizează paharele pentru băuturi, recipientele pentru alimente, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.
O primă obligație vizează firmele care au obligații privind reducerea consumului anumitor produse din plastic de unică folosință. A doua obligație adusă de ordonanță îi vizează pe cei care introduc pe piață anumite sticle PET pentru băuturi care conțin plastic reciclat și o a treia obligație de raportare vizează domeniul colectării separate pentru cei care introduc pe piață sticlele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri din plastic de unică folosință.
Din aceeași ordonanță: Ce aduce nou în privința răspunderii extinse a producătorului
2. Noul regim legal al deșeurilor
OUG 92/2021 înlocuiește, din 26 august 2021, vechea lege privind regimul deșeurilor (Legea 211/2011). În ordonanța publicată regăsim multe aspecte de noutate prin comparație cu vechea lege (Legea nr. 211/2011). Unul dintre ele este și obligația celor care construiesc ori demolează de a întocmi planuri de gestionare e deșeurilor și oentru care se vor da amenzi între 5-15.000 de lei pentru persoanele fizice și între 20-40.000 de lei pentru persoanele juridice.
O altă noutate din OUG 92 este că și producătorii și deținătorii de deșeuri vor fi obligați să introducă și pentru textile colectarea selectivă, înainte de prima zi a anului 2025. În caz contrar, amenzile vor putea ajunge până la 40.000 de lei.
Incinerarea deșeurilor colectate separat pentru pregătirea pentru reutilizare și reciclare este interzisă expres de această nouă ordonanță, singurele care vor face excepție fiind cele care provin din operațiuni de tratare ulterioară colectării, pentru care arderea reprezintă rezultatul otim din punct de vedere ecologic. Există totodată și o sancțiune pentru încălcarea acestei interdicții - o amendă contravențională între 5.000 și 15.000 de lei pentru persoanele fizice și între 20.000 și 40.000 de lei pentru persoanele juridice.
De asemenea, eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor va aduce amenzi mai mari atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, începând cu 25 septembrie 2021, data de la care regimul sancționatoriu prevăzut de OUG 92/2021.
Totodată, firmele din domeniul agroalimentar trebuie să ia măsuri pentru a genera cât mai puține deșeuri alimentare. Acestea trebuie să încurajeze donațiile de produse alimentare și alte forme de redistribuire pentru consumul uman, acordând prioritate uzului uman față de hrana pentru animale și față de prelucrarea ulterioară în produse nealimentare.
3. Reguli noi pentru depozitarea deșeurilor
Vorbim de OG nr. 2/2021 care abrogă, odată cu intrarea sa în vigoare (21 august), HG nr. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor, iar orice trimitere făcută în alt act normativ la această hotărâre se va considera făcută la OG nr. 2/2021. Scopul principal al OG nr. 2/2021 este evitarea, pe cât posibil, a adunării deșeurilor, în depozite, pentru a fi eliminate. Acest lucru se va aplica, mai ales, în situațiile în care deșeurile respective vor putea fi reciclate sau valorificate în alt mod. Chiar dacă radicale, cele mai ambițioase schimbări din ordonanță vor avea loc abia din 2030.
O importantă schimbare este interzicerea depozitării deșeurilor, dacă acestea vor putea fi reciclate sau valorificate în alt fel, în special deșeurile municipale. Firmele generatoare de deșeuri industriale și care operează cu propriile depozite de deșeuri vor trebui să evidențieze mai multe costuri în registrele contabile decât a fost cazul până acum. Acum, o firmă trebuie să înregistreze, separat, în contabilitate, costurile prevăzute pentru organizarea, exploatarea și închiderea depozitului de deșeuri.
De asemenea, acordul și autorizația de mediu pentru depozitele de deșeuri nu vor mai fi acordate dacă solicitantul nu va face dovada constituirii unui fond de închidere și a unei garanții financiare, în acest sens.
Comentarii articol (0)