1. Ordonanța antiplastic a intrat în vigoare
Guvernul a adoptat în august o ordonanță care stabilește interzicerea punerii pe piață a anumitor produse din plastic de unică folosință utilizate de majoritatea populației, dar care aduce și obligații de reducere treptată a consumului unor alte tipuri de produse de plastic. Ordonanța stabilește că, de la 30 septembrie, inspectorii de mediu pot sancționa firmele și persoanele fizice cu mii sau zeci de mii de lei pentru introducerea pe piață a respectivelor produse interzise: bețișoarele de urechi din plastic (mai puțin cele care intră la dispozitive medicale), tacâmurile de plastic, paiele pentru băuturi, agitatoarele pentru băuturi, bețele care se atașează baloanelor, recipientele pentru alimente ori pentru băuturi din polistiren expandat, paharele pentru băuturi din polistiren expandat. Cei care nu vor respecta această obligație vor fi sancționați cu amenzi între 20.000 și 40.000 de lei, dacă vorbim de firme, ori cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei, dacă sunt persoane fizice.
2. De anul viitor, consumatorii vor plăti o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă cumpărată
Cei ce vor cumpăra băuturi, indiferent de tipul acestora - alcoolice sau nu -, vor trebui să lase la magazin, din 2022, o garanție pentru ambalaje, urmând să-și recupereze banii atunci când le returnează, potrivit unei hotărâri de Guvern date anul acesta. În primă fază, așa cum stabilește HG nr. 1074/2021, comercianții de băuturi, fie că vorbim despre supermarketuri sau magazine de mici dimensiuni, vor trebui să se înscrie în baza de date a sistemului de garanţie-returnare destinat ambalajelor primare nereutilizabile. Acest sistem obligă consumatorii, din aprilie 2022, să lase o garanție la magazin (50 de bani/ ambalaj) atunci când cumpără băuturi ambalate, urmând să-și recupereze banii la returnarea lor.
3. Regimul legal al deșeurilor a fost înlocuit - sinteza noutăților
Un nou regim al deșeurilor a intrat în vigoare în vară, după oficializarea unei OUG ce modifică obligațiile firmelor în această zonă, dar și înăsprește regimul sancționatoriu pentru abaterile săvârșite. Probabil că cea mai relevantă schimbare e creșterea considerabilă a amenzii pentru eliminarea deșeurilor contrar prevederilor legii (se pot da amenzi de până la 70.000 lei, în condițiile în care, până la noua ordonanță, maximul pentru astfel de abateri era de 40.000 lei). Totodată, noua ordonanță îi obligă pe cei care construiesc să arate ce vor face cu deșeurile rezultate în urma activităților specifice, că vor sorta anumite tipuri de deșeuri ș.a.m.d.
4. Reguli noi pentru depozitarea deșeurilor
O ordonanță cu modificări importante a apărut anul acesta în materia depozitelor de deșeuri, dar unele dintre prevederile sale sunt cu aplicare „întârziată” - mai exact, pentru 2030. O importantă schimbare este interzicerea depozitării deșeurilor, dacă acestea vor putea fi reciclate sau valorificate în alt fel, în special deșeurile municipale (e vorba, în principal, de acele deșeuri colectate din gospodării). Totuși, aceasta va deveni normă abia din 2030. Firmele generatoare de deșeuri industriale și care operează cu propriile depozite de deșeuri vor trebui să evidențieze mai multe costuri în registrele contabile decât a fost cazul până acum. De asemenea, acordul și autorizația de mediu pentru depozitele de deșeuri nu vor mai fi acordate dacă solicitantul nu va face dovada constituirii unui fond de închidere și a unei garanții financiare, în acest sens.
În momentul de față, producătorii și deținătorii de deșeuri sunt obligați să colecteze separat numai deșeurile din hârtie, metal, plastic și sticlă. Numai autoritățile locale au, actualmente, obligații în legătură cu deșeurile din textile. Dar noul regim al deșeurilor anunță schimbări în paradigma actuală și va impune, din 2025, ca firmele să colecteze și ele separat acest tip de deșeu.