ACTUALIZARE (06.10.2022): Deși trebuia să devină funcțional la 1 octombrie 2022, SGR a fost amânat de Guvern pentru 30 noiembrie 2023.
__________
Hotărârea Guvernului nr. 1.074/2021, ce a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial nr. 955, stabilește că, din 1 octombrie 2022, se introduce și în țara noastră sistemul care funcționează în alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.
"Începând cu data de 1 octombrie 2022, comercianții sunt obligați să perceapă garanția de la consumatorii sau utilizatorii finali", scrie, mai exact, în HG 1.074/2021. Concret, atunci când vor cumpăra băuturi ambalate în recipiente făcute din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 și trei litri, vor trebui să lase la magazin 50 de bani pentru fiecare dintre recipiente.
Garanția pentru ambalaj va trebui plătită de consumatori indiferent de tipul de băutură cumpărată. Mai exact, garanția de 50 de bani se va plăti pentru ambalajele de:
- vinuri;
- băuturi spirtoase;
- bere;
- mixuri de bere;
- mixuri de băuturi alcoolice
- cidru și alte băuturi fermentate;
- sucuri;
- nectaruri;
- băuturi răcoritoare;
- ape minerale;
- ape de băut de orice fel.
Cei ce vor plăti garanția vor putea returna ambalajele la orice magazin, “(…) indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționat de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanției (...)”, potrivit hotărârii.
Apoi, dacă ambalajele sunt returnate unor angajați ai magazinelor, garanția va fi restituită consumatorului în numerar, iar dacă sunt returnate prin intermediul unui automat, contravaloarea garanției va fi returnată sub formă de voucher, pe care clientul îl va putea preschimba în numerar sau îl va putea folosi la cumpărături, dar doar în magazinul în care se va afla automatul și în cel mult 12 luni.
Pe de altă parte, garanția nu va fi returnată dacă ambalajul nu are aplicat marcajul care indică apartenența la SGR, nu este returnat întreg ori este degradat sau deformat, astfel încât nu se poate stabili apartenența la SGR, nu este golit în întregime de conținut sau nu este returnat în termen de maximum 24 de luni de la data publicării pe pagina de internet a administratorului SGR a anunțului privind încetarea introducerii pe piață de către producător a produsului respectiv.
Garanția pentru ambalaje își va păstra valoarea de 50 de bani timp de un an de la introducerea ei, adică până la 30 septembrie 2023, ulterior, valoarea acesteia putând fi modificată anual de autoritățile de mediu.
Sistemul de garanție-returnare ar trebui să permită colectarea și procesarea, așa cum transmit autoritățile, a 90% din deșeurile reciclabile din România. "Adoptarea HG-ului de astăzi (luni - n. red.) este un pas firesc, având în vedere procesul de consultare publică lung și consistent, pe care l-am avut alături de toți actorii din piață: retaileri, producători, cumpărători. Contribuția acestora este una decisivă la construcția și operaționalizarea sistemului garanție-returnare. Totodată, SGR-ul funcționează deja în peste zece state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață", a transmis Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor, cu ocazia adoptării hotărârii.
Comentarii articol (11)