Prevăzute inițial într-un proiect de lege inițiat de Ministerul Muncii, schimbările aduse legislației în privința deșeurilor au fost făcute de către Guvern printr-o ordonanță de urgență oficializată pe 26 august.
OUG 92/2021 aduce mai multe modificări referitoare la eliminarea deșeurilor, iar sancțiunile se majorează substanțial, în unele cazuri.
Are loc o creștere considerabilă a sancțiunii în privința faptelor de:
- abandonare a deșeurilor și
- eliminare a deșeurilor în afara spațiilor autorizate.
Concret, pentru astfel de fapte se vor aplica amenzi între:
- 50.000 și 70.000 lei, pentru persoane juridice sau
- 10.000 și 20.000 lei, pentru persoane fizice.
Până la data de 25 septembrie, amenzile sunt între 20.000 și 40.000 lei, pentru firme, respectiv între 3.000 și 6.000 lei, pentru persoane fizice.
În plus față de vechea reglementare prevăzută în Legea 211/2021, orice faptă de eliminare necorespunzătoare va fi sancționată și dacă va fi făcută de firma sau persoana fizică obligată, nu doar dacă este săvârșită de operatorii economici autorizați să o facă, ca pân-acum.
Amenda va fi cuprinsă între 20.000 și 40.000 lei și între 5.000 și 15.000 lei, dacă va fi vorba de persoane fizice, și vizează următoarele fapte:
- Nerespectarea obligațiilor ce țin de răspunderea extinsă a producătorului. E vorba, aici, de obligații ce țin de condițiile minime ce trebuie îndeplinite de organizațiile sau producătorii care au obligații în sfera răspunderii extinse a producătorului sau obligații privind asigurarea continuității activității de gestionare a deșeurilor de ambalaje, printre altele.
- Lipsa măsurilor de reducere a deșeurilor, inclusiv în ceea ce privește producția industrială. Și conform legii anterioare existau asemenea obligații (în concret, de elaborare a unui plan, în această direcție), însă nu părea să existe o sancțiune contravențională specifică fix pentru nerespectarea acestei obligații.
- Nerespectarea obligației de valorificare a deșeurilor (reutilizare, reciclare sau alte operațiuni de valorificare) pentru persoane fizice. În plus, au fost explicitate, la un nivel și mai detaliat, obligațiile de valorificare a deșeurilor și, în consecință, au fost extinse faptele pentru care se pot aplica amenzile de mai sus.
- Necolectarea separată de hârtie, metal, plastic și sticlă. Urmând ca din 1 septembrie 2025 să fie sancționată și necolectarea separată a textilelor.
- Nedesemnarea unei persoane responsabile cu îndeplinirea obligațiilor legate de regimul deșeurilor sau să delege această obligație unei terțe persoane de către persoanele juridice care dețin autorizație/autorizație integrală de mediu.
- Nerespectarea obligației titularilor de autorizații de construcții sau desființare de a gestiona și sorta deșeurile din activitățile specifice, inclusiv pe tip de material provenit din construcții.
- Nerespectarea obligațiilor privind uleiurile uzate. În prevederile anterioare ale legislației nu există o asemenea amendă expresă.
- Lipsa unui program prevenire şi reducere a cantităţilor de deşeuri generate din activitatea proprie sau, după caz, de la orice produs fabricat, inclusiv măsuri care să respecte un anumit design al produselor, şi să adopte măsuri de reducere a periculozității deşeurilor de către firmele care vor fi supuse unui audit de deșeuri. Această obligație exista și până acum, dar nu exista o sancțiune expresă.
Deși a fost oficializat o dată cu OUG 92/2021, regimul sancționatoriu se aplică din 25 septembrie 2021.