Un nou regim al deșeurilor a intrat în vigoare de joi, după oficializarea unei OUG ce modifică obligațiile firmelor în această zonă, dar și înăsprește regimul sancționatoriu pentru abaterile săvârșite. Inițial, era vorba de un proiect de lege care a fost transformat în proiect de ordonanță a Guvernului, pentru a transpune mai rapid în legislație Directiva europeană 850/2018.
OUG 92/2021, publicată joi în Monitorul Oficial, înlocuiește din 26 august 2021 vechea lege privind regimul deșeurilor (Legea 211/2011) și modifică considerabil regimul juridic aplicabil în acest domeniu. Acest act normativ vine să completeze întregul cadru ce vizează deșeurile, după ce, recent, Guvernul a oficializat și
un nou cadru pentru depozitarea deșeurilor.
Iată cele mai importante schimbări prevăzute de această ordonanță de urgență:
1) Se înăsprește regimul sancționatoriu. Probabil că cea mai relevantă schimbare, în acest context, e creșterea considerabilă a amenzii pentru eliminarea deșeurilor, contrar prevederilor legii (se vor putea da amenzi de până la 70.000 lei, în condițiile în care, până acum, maximul pentru astfel de abateri era de 40.000 lei). Pe lângă aceasta, sunt incluse și fapte până acum nesancționate în sfera contravențiilor - cum e, de exemplu, nerespectarea regulilor privind deșeurile alimentare, pentru a se preveni risipa alimentară. Totuși, sancțiunile vor intra în vigoare din 25 septembrie 2021 (nu avem un vid legislativ timp de 30 de zile, ci pur și simplu se aplică până atunci vechile amenzi din lege).
2) În contextul agroalimentar, devin relevante obligațiile nou-introduse pentru firmele active în domeniu. În esență, extinderea obligațiilor la firmele din această zonă le vizează pe toate, indiferent de punctul unde se află pe lanțul de aprovizionare. Concret, firmele din acest domeniu vor avea de luat măsuri
pentru reducerea cantității de deșeuri alimentare pe care o generează și să încurajeze donațiile produselor alimentare.
3) Rămânând tot la domenii specifice, un sector este de-acum
inclus în sfera celor care vor avea obligații cu privire la deșeuri va fi cel al construcțiilor. Aici, principala obligație îi va viza
pe titularii unor autorizații de construcție sau de desființare. În concret, aceștia vor avea îndatorirea să arate ce vor face cu deșeurile rezultate în urma activităților specifice, că vor sorta anumite tipuri de deșeuri, precum și alte obligații.
4) Chiar dacă nu la fel de specifică precum în cazurile anterioare,
apare obligația de colectare separată a textilelor, pentru firmele ce generează deșeuri. Sancțiunile pentru abaterile vizând această obligație se vor aplica abia din 2025, anul din care firmele trebuie să înceapă colectarea separată a textilelor.
5) Se interzice arderea deșeurilor colectate separat. E vorba de acele deșeuri colectate separat, în vederea reutilizării și reciclării. Persoanele care nu vor respecta această obligație (fie că va fi vorba de persoane fizice, fie de persoane juridice) vor putea fi sancționate cu amenzi între 5.000 și 15.000 lei (pentru persoane fizice), respectiv 20.000 și 40.000 lei (pentru companii).
Comentarii articol (0)