CNSU: Bulgaria a trecut în zona galbenă. Persoanele nevaccinate intră în carantină la întoarcerea în țară
CNSU a publicat noua listă a țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori – roșu, galben și verde, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19. Bulgaria, una dintre destinațiile preferate ale românilor, a intrat în zona galbenă, ceea ce înseamnă că doar cei vaccinați și cei care prezintă un test PCR negativ sunt scutiți de carantină la întoarcerea în țară. În zona galbenă au trecut și Serbia, Albania, Slovacia și Belarus, iar în zona roșie au intrat, printre altele, și Elveția, Maldive și Macedonia de Nord. Noua listă va intra în vigoare începând de duminică.
Principalele modificări survenite sunt:
- în zona roșie au intrat: Elveția, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Liechtenstein, Guam, Bahamas, Maldive, Anquilla și Insulele Saint Kitts și Nevis;
- în zona galbenă au intrat:
- din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Irak și Argentina;
- din zona verde, în urma creșterii incidenței: Bulgaria, Serbia, Albania, Armenia, Slovenia, Belarus, Japonia, Palestina, Filipine, Mauritius, Timorul de Est, Burnei Darussalam, Guyana și Bermuda;
- în zona verde au intrat: Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Insulele Virgine Britanice.
Numărul cererilor pentru cetăţenia britanică depuse de cetăţeni UE, în continuă creștere după Brexit
Peste o treime din numărul total al cererilor pentru cetăţenia britanică, în perioada 1 iulie 2020 - 30 iunie 2021, au fost depuse de către cetăţeni ai Uniunii Europene, indică datele prezentate joi de Ministerul de Interne al Regatului Unit. Potrivit sursei citate, 37% dintre toate solicitările depuse în perioada menţionată provin de la cetăţeni UE, comparativ cu 12% în anul 2016.
În aceeaşi perioadă, Regatul Unit a acordat cetăţenia sa pentru 147.369 de persoane.
Numărul cererilor pentru cetăţenia britanică depuse de cetăţeni UE a crescut cu 83% faţă de anul anterior, până la 74.384 - cel mai mare număr pentru o perioadă de 12 luni în ultimii 17 ani. Ministerul de Interne britanic a explicat că această creştere este probabil să reflecte faptul că tot mai multe persoane încearcă să-şi confirme statutul în Regatul Unit după ce ţara a părăsit Uniunea Europeană.
Băncile Centrale din întreaga lume încep să renunțe la politicile din timpul pandemiei. Coreea de Sud și-a majorat ratele dobânzii
Coreea de Sud a devenit prima economie asiatică majoră care a crescut ratele dobânzii de când a început pandemia de COVID-19. Banca Coreei și-a majorat rata de bază a dobânzii de la un nivel record de 0,5% la un nivel de 0,75%, potrivit BBC News.
Măsura vizează reducerea datoriei gospodăriilor și a prețurilor la locuințe, care au crescut în ultimele luni.
Găsirea unui echilibru între provocările pandemice și cele economice
Băncile centrale din întreaga lume încearcă să echilibreze impactul infecțiilor continue cu virusul SARS-CoV-2 și tulpinile asociate acestuia împotriva riscurilor economice, cum ar fi inflația ridicată.
Este pentru prima dată când Banca Coreei de Sud își majorează rata principală a dobânzii după aproape trei ani.
Decizia vine într-un moment în care Banca Centrală de la Seul încearcă să echilibreze contribuția la sprijinirea redresării economice a țării împotriva riscurilor de creștere a datoriei și a inflației.
Comentarii articol (0)