Au crescut din nou emisiile de CO2 în cele mai bogate țări ale lumii. Prețul cărbunelui s-a majorat cu aproape 200% față de 2020
Emisiile de carbon au revenit la niveluri mari, iar ponderea acestora a crescut din nou în cele mai bogate 20 de națiuni din lume, potrivit raportului anual privind transparența climatică, care este realizat în conformitate cu Convenția Cadru a ONU privind Schimbările Climatice. Raportul spune că emisiile de CO2 vor crește în acest an cu peste 4% în țările care fac parte din G20, după ce au scăzut cu 6% în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, notează BBC News.
China, India și Argentina vor depăși nivelurile de emisii de dioxid de carbon pe care le-au atins în 2019. De asemenea, autorii raportului subliniază că utilizarea continuă a combustibililor fosili subminează eforturile de reducere a temperaturilor.
Sarcina grea a negociatorilor la COP 26: Cu doar două săptămâni rămase până la deschiderea oficială a conferinței ONU pentru schimbări climatice, cunoscută și sub numele de COP26, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow, sarcina cu care se confruntă negociatorii statelor participante la discuții este foarte grea.
Unul dintre obiectivele cheie ale evenimentului organizat de ONU este fixarea unor măsuri concrete pentru a menține obiectivul de a nu crește temperatura medie globală peste pragul de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
Lista țărilor cu risc epidemiologic, actualizată. SUA și Olanda intră în zona galbenă, Ucraina în zona roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat joi lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Statele Unite și Olanda au intrat pe lista galbenă, iar Elveția și Canada pe cea verde.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 85 pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, anunță CNSU într-un comunicat.
Lista intră în vigoare începând cu data de 17 octombrie, ora 00:00.
În zona roșie au intrat: Ucraina și Gibraltar.
În zona galbenă au intrat:
- din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Albania, Botswana, Curaçao, și Insulele Virgine ale Statelor Unite;
- din zona verde, în urma creșterii incidenței: Olanda, Gabon, Montserrat, Insulele Virgine Britanice și Insulele Turks și Caicos.
Importurile de electricitate ale României au ajuns joi la un record istoric, după deconectarea reactorului 2 de la Cernavodă
România a importat, joi, peste 2.600 de MW, reprezentând un record istoric, pe fondul deconectării automate a unui reactor nuclear de la Cernavodă, arată datele Transelectrica, potrivit Agerpres.
Cel mai mare nivel al importurilor de electricitate a fost atins la ora 9:47, respectiv 2.617 MW, foarte aproape de capacitatea maximă de import, 3.000 de MW.
La aceeaşi oră, datele operative ale Transelectrica arată că unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost deconectată de la sistemul energetic naţional (SEN).
După acest vârf, importurile au început să scadă uşor şi au ajuns la 2.296 MW la ora 14:40. Consumul era de 7.639 MW, iar producţia internă, de 5.343 MW.
Nuclearelectrica a anunţat, joi dimineaţa, că unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat ca urmare a declanşării întrerupătoarelor de livrare a energiei în SEN. Specialiştii CNE Cernavodă investighează cauza şi susţin că deconectarea automată a unităţii s-a produs în condiţii de siguranţă.
Comentarii articol (0)