Consultant fiscal: Fondul de pensii de stat e un sistem piramidal
Contribuția la Pilonul II de pensii pentru luna ianuarie, prima după revoluția fiscală, s-a redus de la 5,1% la 3,75%. Desi guvernanții ne-au asigurat că au scăzut procentul pentru că baza de raportare este mai mare, ei bine, valoarea de acum este mai mică. Asta și în cazul în care brutul a fost majorat cu 20%.
Gabriel Biriș, consultant fiscal: „Pilonul I, în fiecare lună, primește niste bani de la asigurați pe care, în fiecare lună, îi dă către pensionari și nici ăia n-ajung, plus încă niște bani de la buget. Dacă luna viitoare nu s-ar mai colecta contribuția la pensie de la angajați, fondul de pensii n-ar avea nimic. Este un sistem piramidal care depinde de banii băgați în el lunar.
Ceea ce este extrem de îngrijorător este distribuția vârstelor. Ea arată ca o amforă: burta, generația cea mai groasă care tine greul sistemului de pensii, sunt decrețeii. În momentul în care evoluăm în timp, 2030, adică peste 12 ani, nu va mai arată ca o amforă, ci ca Schwarzenegger. Și când umerii ies la pensie, sistemul se rupe.
Ce s-a întâmplat în ultimii câțiva ani de la scăderea CAS: creșterea punctului de pensie dincolo de creșterea salariului mediu, pensionări anticipate, pensii speciale eliminarea plafonării bazei de calcul la CAS, anul trecut, toate astea cresc datoria viitoare”.
Cine va plăti mai mult pentru gazele naturale, de la 1 aprilie
Preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici rămân aceleaşi, de la 1 aprilie 2018, cu excepţia clienţilor Engie, care vor suporta o creştere de 1,2 bani/ kWh, potrivit unei decizii luate de Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în şedinţa de joi.
„Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa de joi, 29 martie 2018, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici. În conformitate cu metodologiile de tarifare, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale înregistrează următoarea evoluţie: pentru 34 din cei 36 de operatori economici deţinători de licenţă de furnizare a gazelor naturale care au şi clienţi reglementaţi, preţurile aplicate clienţilor casnici reglementaţi rămân aceleaşi. Pentru operatorul economic Engie România SA se va înregistra o creştere de preţ pentru furnizarea reglementată aplicată clienţilor casnici, creştere datorată, în principal, corecţiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 - trimestrului I 2018, când preţul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce înseamnă o creştere de 1,2 bani/ kWh, de la 11,8 la 13 bani /kWh”, se arată într-un comunicat al ANRE.
Paradox. Oprirea reactorului 2 Cernavodă ieftinește energia
Oprirea reactorului 2 de la Cernavodă a determinat o scădere cu 35% a preţului pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM, întrucât deficitul de electricitate a fost acoperit cu producţia Hidroelectrica, mai ieftină.
Astfel, energia cu livrare în ziua de vineri, 30 martie, are un preţ mediu de 116 lei pe MWh, faţă de 195 de lei, cât a fost joi preţul pe Piaţa pentru Ziua Următoare, potrivit Agerpres.ro. Aceasta după ce, joi dimineaţă, unul dintre cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, care asigură cumulat circa 20% din producţia naţională, s-a oprit automat în urma unei defecţiuni.
Lipsa energiei nucleare a determinat creşterea producţiei Hidroelectrica. Aceasta a ajuns să acopere joi după-amiază aproape jumătate din producţie, potrivit datelor Transelectrica. La ora 15:15, producţia naţională era formată din 41,37% hidro - 3.227 MW, 25,90% cărbune - 2.020 MW, 12,73% hidrocarburi - 993 MW, 8,82% nuclear - 688 MW, 7,65% foto - 597 MW, 3,01% eolian - 235 MW, 0,51% biomasă - 40 MW. Consumul de energie era de 7,776 MW, iar producţia, de 7.765 MW, diferenţa fiind reprezentată de importuri.
Comentarii articol (0)