ACCES PREMIUM
De ce premium?
Clarificare: Poți să ai mai multe PFA-uri, fiecare cu un alt obiect de activitate?
PFA-ul este una dintre mai populare opțiuni de entități juridice folosite de antreprenori, astfel că mulți aleg această formă juridică în momentul în care decid să demareze o afacere. Și, totuși, apare adesea întrebarea, inclusiv pe forumul avocatnet.ro, dacă o persoană poate avea mai multe PFA-uri, fiecare cu obiectul său de activitate?
Articolul continuă mai jos
Răspunsul este, potrivit legislației în vigoare,
că nu. Potrivit
OUG nr. 44/2008, o persoană fizică titulară se poate autoriza ca PFA, neputând avea, în același timp, decât cel mult calitatea de “
salariat al unei terțe persoane care funcționează atât în același domeniu, cât și într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată.”
Așadar, orice persoană poate înființa, având calitatea de titular, doar un singur PFA,
însă poate fi, în paralel, și angajat al unei alte entități.
Mai departe,
cu toate că o persoană fizică nu poate avea decât un PFA, acel PFA poate avea până la 5 coduri CAEN, cu mențiunea că
experiența sau pregătirea profesională a titularului PFA, aferentă fiecărui cod CAEN ales pentru a fi inclus în domeniul de activitate,
trebuie demonstrată cu documente.
În acest sens, potrivit OUG nr. 44/2008, orice diplomă de studii, inclusiv diplomele emise la finalul unor cursuri acreditate sau atestatele de recunoaștere a calificării dobândite în străinătate, reprezintă o dovadă a pregătirii profesionale în domeniul respectiv în care titularul dorește să își desfășoare activitatea sub umbrela PFA-ului. Prin urmare, cu excepția anumitor profesii pentru care acreditarea se face în decursul mai multor ani, dovedirea experienței sau pregătirii profesionale într-un anumit domeniu se poate face destul de simplu.
În plus, este important de menționat că, potrivit legii, “
PFA nu va fi considerată un angajat al unor terțe persoane cu care colaborează (…), chiar dacă colaborarea este exclusivă.” În acest sens, titularii PFA-urilor trebuie să fie atenți la riscul care apare în special atunci când prestează servicii pentru același client în mod constant, și anume acela
ca activitatea lor să fie reîncadrată într-una de salariat.
Nu în ultimul rând, conform OUG nr. 44/2008, cum “
PFA își desfășoară activitatea folosind în principal forța de muncă și aptitudinile sale profesionale”, titlarul unui PFA nu poate avea, în același timp, nici calitatea de întreprinzător persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale (II).
Redacția noastră a scris
aici despre diferențele și asemănările dintre PFA și II în 2021 și
aici despre diferențele existente între sistemele de impozitare care pot fi alese la înființarea unui PFA în 2021, sistemul real sau norma de venit.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.