avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA poate angaja ?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA poate angaja ?

1. P.F.A cu obiect de activitate vanzare cu amanuntul intr-un magazin (cod CAEN I4762) , poate angaja un vanzator ? in baza carui act normativ ?


Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 12:55, 14 Iulie 2013
Potrivit art.17 (1) din OUG nr.44/2008, PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii.
Da poate facew angajari,
Multumesc pentru referinta legislativa ; la art 17 alin.1 din OUG 44 / 2008, se arata clar ca :

" Art. 17. -

(1) PFA nu poate angaja cu contract de muncă terţe persoane pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost autorizată şi nici nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă. "

Prin urmare, P.F.A cu obiect de activitate vanzare (comert) cu amanuntul, NU poate angaja un vanzator.......
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2013
Florin-E, utilizator
OUG nr. 46/2011 modifica art 17 din oug 48/2008 dupa cum urmeaza


Articol unic. — Articolul 17 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 17. — (1) PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.”

2. Dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
„(3) PFA nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.”
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2013
georgeenciu, utilizator
Persoanele fizice autorizate pot face angajari conform O.U.G. 46/2011 pentru modificarea şi completarea art. 17 din OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobata prin Legea nr. 40/2013.
Potrivit O.U.G. 46/2011, ” PFA-ul isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.”

Totodata, ” PFA nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.”

Conform OUG nr. 44/2008, art. 24 si intreprinderile individuale pot angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, pot colabora cu alte PFA, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

Tot in OUG 44/208, la art. 25 ” Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale nu va fi considerat un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 24, chiar daca colaborarea este exclusiva.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale poate cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-a organizat intreprinderea individuala.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege. ”

Mentionam ca titularul PFA-ului sau al intreprinderii individuale nu poate avea contract de munca incheiat cu propriul PFA sau I.I.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instructor auto pfa poate face angajari? viorelus viorelus Instructorul auto autorizat PFA poate angaja un instructor auto incepator cu atestat valabil? (vezi toată discuția)
Pot avea angajati,si cati,incalitate de pfa attila26 attila26 detin un pfa neplatitor tva cod CAEN 4334 si 4339 caruia i-am suspendat activitatea pe 3 ani(sunt inca in perioada de suspendare) si doresc sa incep activitate ... (vezi toată discuția)
Fonduri europene cultura catina milanamai milanamai Buna ziua! Suntem o familie care detine aprox. 10 ha teren, in prezent necultivat, dar am dori sa incepem o plantatie de catina. Mentionez ca avem sub 35 de ... (vezi toată discuția)