avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Instructor auto pfa poate face angajari?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Instructor auto pfa poate face angajari?

Instructorul auto autorizat PFA poate angaja un instructor auto incepator cu atestat valabil?
Cel mai recent răspuns: pam@ , utilizator 09:30, 10 Decembrie 2014
Puteti angaja, vedeti mai multe explicatii date aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Astept pareri sau certitudini.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2014
viorelus, utilizator
Nu puteti angaja cu contract de munca terte persoane pentru a desfasura activitatea pentru care ati fost autorizat, conform OUG 44/2008 (gasiti mai jos textul din ordonanta), dar puteti colabora cu dansul in calitate de PFA, daca si dansul isi face PFA.

In acest mod nu numai ca puteti colabora legal, dar si platiti mai putin la contributiile sociale si impozitul pe profit.



"OUG 44/2008

CAPITOLUL III
Regimul juridic al PFA, al întreprinzătorilor titulari ai întreprinderilor individuale şi al întreprinderilor familiale



SECŢIUNEA 1
Regimul juridic al PFA


Art. 16. - În scopul exercitării activităţii pentru care a fost autorizată, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.

Art. 17. -
(1) PFA nu poate angaja cu contract de muncă terţe persoane pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost autorizată şi nici nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă."
Trebuie sa imi cer scuze si sa fac o rectificare pentru ca am ramas blocata in OUG 44/2008 si am uitat de modificarile aduse in urmatorii ani.


Prin OUG 46/2011 PFA articoul 17 din OUG44/2008 se schimba:

"ARTICOL UNIC
Articolul 17 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 17. – (1) PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.”
2. Dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
“(3) PFA nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.”

Deci puteti sa angajati instuctorul incepator sau cum am spus mai sus, puteti colabora cu dansul ca PFA, daca si dansul isi face PFA.

Mult success in activitate!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa poate angaja ? Florin-E Florin-E 1. P.F.A cu obiect de activitate vanzare cu amanuntul intr-un magazin (cod CAEN I4762) , poate angaja un vanzator ? in baza carui act normativ ? (vezi toată discuția)
Pot avea angajati,si cati,incalitate de pfa attila26 attila26 detin un pfa neplatitor tva cod CAEN 4334 si 4339 caruia i-am suspendat activitatea pe 3 ani(sunt inca in perioada de suspendare) si doresc sa incep activitate ... (vezi toată discuția)
Contractul de colaborare intre pf autorizate si pf apetroaieandreea apetroaieandreea as dori sa stiu daca este posibil ca o persoana fizica autorizata sa incheie un contract de colaborare cu o persoana fizica. multumesc..astept rasp:) (vezi toată discuția)