Suntem o familie care detine aprox. 10 ha teren, in prezent necultivat, dar am dori sa incepem o plantatie de catina. Mentionez ca avem sub 35 de ani si nu avem studii in domeniu agricol cum am vazut ca se mentioneaza in ghidurile masurilor pt fonduri structurale. Exista vreo posibilitate de a obtine o finantare in aceste conditii? ce masura ar trebui sa avem in vedere...?
pentru asociatia familiala in afara inconvenientului studiilor specializate in domeniul ce urmeaza a fi autorizat pentru cazul in care doriti accesarea fondurilor europene nerambursabile, exista si inconvenientul imposibilitatii angajarii tertilor, ati putea sa analizati eventual o asociere mai ampla cu producatori mari consacrati in domeniu
Persoanele fizice autorizate pot face angajari conform O.U.G. 46/2011 pentru modificarea şi completarea art. 17 din OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobata prin Legea nr. 40/2013.
Potrivit O.U.G. 46/2011, ” PFA-ul isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.”
Totodata, ” PFA nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.”
Conform OUG nr. 44/2008, art. 24 si intreprinderile individuale pot angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, pot colabora cu alte PFA, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.
Tot in OUG 44/208, la art. 25 ” Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale nu va fi considerat un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 24, chiar daca colaborarea este exclusiva.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale poate cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-a organizat intreprinderea individuala.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege. “
Mentionam ca titularul PFA-ului sau al intreprinderii individuale nu poate avea contract de munca incheiat cu propriul PFA sau I.I.
In ghidul solicitantului la cap.2.2 Condiii minime obligatorii pentru acordarea sprijinului este specificat: detine sau se angajeaza sa dobândeasca competente si calificari profesionale în raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare
-este membru al unei familii de fermier si a lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru în cadrul fermei (nu neaparat în ferma familiei) cu cel puin 12 luni înaintea instalarii sale pe
cont propriu.
In sensul celor scrise in ghid intrebati direct la OJPDRP a judetului dvs., pentru a afla direct interpretarea lor.
Cititi cu atentie conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca exploatatia si sa va straduiti sa le indepliniti. Prin luna iunie se vor face publice masurile care se vor mai lansa in acest an. Mai puteti cauta GAL in zona dvs. acestea mai au bani p[entru masurile acestea.
Daca pe suprafata sunt mai multi proprietari acestia trebuie sa hotarasca cine va fi fermierul si sa ii acorde in arenda pamantul, deoarece doar 1 persoana poate accesa masura 112.