Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Studiu: Produsele chimice toxice care nu se descompun otrăvesc aerul pe care oamenii îl respiră în casăEste cunoscut deja că alimentele și apa sunt principalele moduri prin care oamenii sunt expuși la compuși chimicii per și polifluoroalchili cunoscuți drept PFAS. Potrivit unui nou studiu citat de The Guardian, s-au înregistrat niveluri alarmante de compuși toxici PFAS, care contaminează aerul din case, sălile de clasă ale școlilor și magazine comerciale.
Cercetătorii de la Universitatea din Rhode Island din Marea Britanie și experții de la Green Science Policy Institute au testat aerul interior în 20 de locații și au detectat substanțele chimice care nu se descompun în mediu în 17 locații. Cercetătorii consideră că acești compușii prezenți în aerul pe care îl respiră oamenii se desprind de produsele care conțin PFAS, cum ar fi covoare și îmbrăcămintea, plutind apoi prin mediul înconjurător.
Anterior, experții considerau că alimentele și apa sunt cele două căi principale prin care oamenii sunt expuși la PFAS, însă autorii studiului au observat că mulți oameni își petrec aproximativ 90% din timpul lor în locații la interior. Astfel, concluziile sugerează că respirarea substanțelor chimice reprezintă probabil o a treia cale de expunere semnificativă.
Semnal de alarmă la nivel mondial: Peste 30% dintre speciile de arbori ar putea dispărea, lista include arțarul, abanosul sau magnoliaMai mult de o treime dintre speciile de arbori din întreaga lume se află în pericol de dispariție, potrivit unui studiu care arată pentru prima dată care sunt cele mai amenințate specii. Cel mai mare risc vizează copacii de pe insule. Pe lista celor mai amenințați arbori sunt specii ce includ magnolii, arțarul sau abanosul.
Printre arborii cu cel mai mare risc de dispariţie se numără specii ce includ magnolii şi cele din genul Dipterocarpus, care se găsesc în pădurile tropicale din sud-estul Asiei. Stejarul, arţarul şi abanosul sunt vizaţi, de asemenea, de această ameninţare, se indică într-un raport publicat miercuri de Organizaţia Internaţională a Grădinilor Botanice (Botanic Gardens Conservation International - BGCI), care cuprinde rezultatele unor studii făcute timp de cinci ani.
Raportul privind situaţia arborilor la nivel mondial (''State of the World's Trees''), arată că 17.500 de specii de copaci - aproximativ 30% din total - sunt în pericol de dispariţie. Totodată, 440 de specii au mai puţin de 50 de exemplare rămase în mediul natural.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor: „Nu există o nevoie urgentă de a administra doze booster de vaccin anti-Covid”Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a transmis miercuri că „nu există o nevoie urgentă” de administrare a unei doze suplimentare de vaccin pentru întărirea imunităţii împotriva COVID-19 în populaţia generală.
Într-o notă tehnică publicată miercuri seară, ECDC recomandă în schimb, în linie cu poziţia OMS, aceste doze suplimentare pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit.
„În stadiul actual al cunoştinţelor, nu există o nevoie urgentă de a administra doze 'booster pentru persoanele vaccinate integral, în populaţia generală", indică ECDC într-un comunicat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)