Studiul preconizează că, dacă nu se vor schimba aceste tendințe, totalul decesurilor provocate de poluare se va dubla până în 2050. Aproximativ trei sferturi din decese sunt provocate de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord și 6% din decesele înregistrate la nivel global apar prematur din cauza expunerii la poluarea aerului. Numărul este mult mai mare decât ce preconizau cercetătorii în urmă cu 10 ani.
China este țara cea mai afectată, urmată de India și Pakistan, iar Statele Unite ale Americii ocupă locul 7 în clasamentul țărilor cu numărul cel mai mare de decese cauzate de poluarea aerului. În Europa, Japonia și Rusia cauza numărul unu pentru crearea smogului este amoniacul eliberat în atmosferă de la fertilizanții chimici utilizați în agricultură. Amoniacul în combinație cu suflații de la plante și nitrații proveniți de la gazele de eșapament formează particulele de funingine.
Toate aceste efecte sunt amplificate de faptul că numărul copacilor de pe glob a scăzut 46% de la începutul civilizației așa cum o știm. Copacii sunt esențiali pentru a susține viața pe Pământ, având un rol important în realizarea ciclurilor de carbon în natură, ameliorarea schimbărilor climatice și distribuția speciilor de animale și plante. Aceștia ajută la formarea celor mai multe biomuri pe Terra. Am redus la aproape jumătate numărul de arbori de pe planetă și acum vedem impactul negativ rezultat asupra climei și sănătății umane. Aceste statistici scot în evidență nevoia de a depune un efort considerabil pentru a restabili zonele de pădure în întreaga lume.
„Ce putem face?” pare a fi întrebarea secolului. Carbon Solution Global s-a implicat activ în demararea unor proiecte de reîmpăduriri masive, localizate în special în zona Olteniei, unde schimbările climatice au dus la intensificarea fenomenului de deșertificare. Companii, guverne și persoane fizice cheltuie în mod voluntar 4.5 miliarde pentru conservarea și generarea energiei verzi, precum și compensarea amprentei de carbon.
Toate campaniile de reîmpădurire, proiectele verzi și eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră au un lucru în comun: reprezintă soluții pentru reducerea gradului de poluare și creșterea bunăstării vieții. Dincolo de implicațiile de mediu, există și implicații economice.
Ca urmare a investitițiilor în energia regenerabilă și utilizarea extensivă surselor verzi de energie la nivel global, costul energiei solare reușește să devină mai scăzut decât cel al energiei produse pe bază de cărbuni. India preconizează că în curând energia verde mai fi mult mai accesibilă.
Totodată, este un domeniu care promite să ofere numeroase locuri de muncă: mai mult de 7,7 milioane de oameni la nivel global sunt angajați în domeniul energiei regenerabile. Dacă vom continua să investim în dezvoltarea unui stil de viață sustenabil și a unei economii durabile, ne vom bucura ne numeroase beneficii economice, sociale și de mediu.
Articolul poate fi citit integral AICI.
Comentarii articol (0)