In timp ce tot mai multe dintre padurile si parcurile din intreaga lume sunt taiate, iata cat de necesara este contributia copacilor pentru bunastarea planetei noastre. In plus, iti prezentam alte cateva curiozitati despre arbori. Spre exemplu, stii care este cel batran copac din lume? Sau care este cel mai singuratic? Sau de unde vine obiceiul "de a bate in lemn"?
Un singur copac produce aproximativ 118 kg de oxigen pe an. Asta inseamna ca
doi copaci maturi produc anual suficient oxigen cat sa ajunga unei familii formata din 4 persoane.
Un singur copac poate absorbi intr-un an dioxidul de carbon produs de catre o masina in
48.178 km.
Americanul obisnuit consuma circa 340 kg de hartie pe an si 95% dintre case sunt construite folosind lemn. Asta inseamna ca fiecare persoana foloseste, in fiecare an, echivalentul a unui copac inalt de 30 m, cu un diametru de 40,64 cm.
Umbra si vantul produs de catre copaci reduc costurile de racire si incalzire cu 2,1 miliarde de dolari anual.
Copacii isi iau 90% din substantele nutritive din atmosfera si doar 10% din sol.
Copacii
pot sa atraga ploile prin racirea pamantului si eliminarea particulelor de apa in aer prin frunze. Un pogon de artari pot emite in aer zilnic 66.800 litri de apa.
Trei copaci plantati in locul potrivit in jurul unui imobil poate reduce costurile aerului conditionat cu 50%.
Exista circa 20.000 de specii de copaci in lume.
Unii copaci pot vorbi unii cu altii. Cand salciile sunt atacate de catre insecte, acestea emit o substanta chimica care alerteaza de pericol salciile din imprejurimi. Acestea raspund la alerta producant mai mult acid tanic in frunze pentru a le fi mai greu insectelor sa le digere.
Obiceiul de „a bate in lemn” provine din vremuri de demult cand oamenii venerau copacii si bateau in ei pentru a chema spiritele protectoare despre care credeau ca locuiesc in scoarta copacilor.
Cel mai batran copac de pe pamant
Dupa cum scria cu ceva timp in urma revista National Geographic, cel mai vechi copac din lume este un antic molid norvegian (Picea abies) gasit in provincia Dalarna din Suedia. Copacul dateaza de acum 9.550 de ani. Cu toate ca partea vizibila a copacului nu este chiar atat de batrana, cele care dateaza din acea perioada sunt radacinile plantei. Cercetatorii spun ca o anumita capacitate a copacului de a se clona singur a contribuit la aceasta viata lunga a sa. Cand una dintre tulpini moare, alta creste din radacina.
Cel mai mic copac din lume
Salcia pitica (Salix herbacea), este cel mai mic copac din lume. De doar 1 pana la 6 centimetri inaltime, este un copac pe care doar o insecta l-ar putea urca. Salcia pitica este dioica si poti sa-ti dai seama daca te uiti la o salcie de sex masculin sau feminin dupa culoarea matisorilor: matisorii barbatesti sunt galbeni iar cei femeiesti sunt rosii sau maro.
Despre baobabi
Baobabii, originari din Africa si Australia, sunt unii dintre cei mai vechi specii de copaci din lume. Cu toate ca inaltimea nu este chiar atat de impresionanta, grosimea trunchiului ii face de remarcat ajungand si la 9 metri grosime. De asemenea, ramurile formeaza o coroana cateodata late si de 45 m. Unii baobabi sunt atat de mari incat trunchiurile lor golite au fost folosite pentru magazine, adaposturi pentru autobuze, inchisori. Un baobab din Zimbabwe este atat de mare incat poate adaposti 40 de persoane in trunchiul sau.
Cel mai singuratic copac din lume
L’Arbre du Ténéré este considerat ca fiind cel mai izolat copac din lume, singur pe o suprafata de 200 de kilometri. Asta pana cand a fost lovit de catre o masina, fiind distrus. Stupida intamplare, nu? Ai numarat vreodata cati copati sunt in preajma locuintei tale? Un calcul simplu (un copac ajuta o familie de 4 persoane) te ajuta sa afli daca in cazul comunitatii tale, exista un surplus de productie de oxigen sau un deficit productie de oxigen.
Sub emblema AvocatNet.ro de colectie re-publicam articole mai vechi, care merita sa apara la nesfarsit pentru mesajul important pe care il transmit.
Comentarii articol (11)