Principala schimbare se referă la declarația nefinanciară din situațiile financiare, care a devenit obligatorie de câțiva ani. Mai precis, firmele mari, care au, în medie, 500 de salariați, vor trebui să includă noi informații în declarația nefinanciară (inclusiv în cea consolidată).
Este vorba de informații cu privire la modul și măsura în care activitățile întreprinderii sunt asociate cu activități economice care se califică drept durabile din punctul de vedere al mediului. Informațiile vor trebui cuprinse în declarație astfel:
- de la 1 ianuarie 2022 (cu depunere efectivă în 2023), pentru obiectivele de mediu referitoare la: atenuarea schimbărilor climatice; adaptarea la schimbările climatice;
- de la 1 ianuarie 2023 (cu depunere efectivă în 2024), pentru obiectivele de mediu referitoare la: utilizarea durabilă și protecția resurselor de apă și a celor marine; tranziția către o economie circulară; prevenirea și controlul poluării; protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor.
În rest, ordinul mai face referire la încă două chestiuni, care se vor aplica însă începând cu exercițiul financiar 2021 (cu depunere efectivă a bilanțurilor în 2022):
- beneficii pentru salariații din cadrul grupului. Dacă angajații primesc beneficii direct de la societatea-mamă a entității raportoare sau de la o altă societate din grup, dacă tranzacția din cadrul grupului presupune angajamente de rambursare prin care entitatea plătește pentru instrumentele de capitaluri proprii acordate angajaților, aceasta va contabiliza acordarea instrumentelor de capitaluri proprii distinct de angajamentul de rambursare. Această precizare nu exista până acum; iar
- referitor la contabilitatea operațiunilor persoanelor juridice străine cu locul de exercitare a conducerii efective în România, a fost introdusă o precizare conform căreia primele situații financiare anuale întocmite de entitățile cu exercițiu financiar care coincide cu anul calendaristic vor corespunde datei de 31 decembrie 2021.