Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Avertismentul constructorilor: În doi - trei ani va fi mai ușor să găsim un doctor decât un instalator. Criză uriașă de muncitori în domeniuCreșterea prețurilor pentru materialele de construcții este dublată și de o criză a forței de muncă. În 2-3 ani va fi mai simplu să găsim un medic decât un instalator, spun constructorii. Iar România trebuie să facă rapid rost de angajați în acest sector, dacă vrea să implementeze toate proiectele prinse în Programul Național de Redresare și Reziliență.
Pentru asta însă ar fi nevoie de încă 200.000 de muncitori în construcții, potrivit patronatelor din domeniu. Aceastta în condițiile în care sectorul se confruntă deja cu un deficit de circa 100.000 de angajați.
În prezent, pe şantierele din ţară lucrează circa 10.000 de muncitori din Asia, însă în viitor numărul acestora va crește dacă constructorii de la noi nu vor reuși să-i țină pe români în țară și să-i convingă pe tineri să se înscrie la facultățile de profil.
Andrei Baciu: Valul 4, probabil cel mai intens. Cum se va sfârși pandemia? Unele state scapă mai repede, la altele va fi pe termen lungValul 4 al pandemiei va fi probabil cel mai intens de până acum, din cauza contagiozității sporite a tulpinei Delta, dar pandemia nu se va sfârși de azi pe mâine, spune Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Studiile arată că mai devreme sau mai târziu vom reuși să depășim acest moment, însă nu va fi la fel peste tot: în timp ce în unele state nu se vor mai înregistra decât focare izolate, altele se vor confrunta cu epidemia pe termen lung, a declarat, marți, la Digi24, vicepreședintele campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.
„Datele pe care le avem și în România, și peste tot, la nivel planetar, spun un singur lucru, faptul că vaccinarea este singura care va închide pandemia”, a spus Andrei Baciu.
El a menționat că a apărut de curând o analiză cu privire la dinamica pandemiilor din ultimii 130 de ani și felul în care acestea s-au desfășurat și s-au închis. Ținând cont și de faptul că anterior nu s-a beneficiat de ajutorul vaccinării, o concluzie este certă: mai devreme sau mai târziu vom putea să depășim acest moment, a declarat oficialul.
El a atras însă atenția că sfârșitul pandemiei se va întâmpla „într-o manieră neuniformă - statele care reușesc să capete o imunitate mai solid și mai repede, în principal cu ajutorul vaccinării, vor închide acest capitol, iar ultimele faze sunt definite doar de mici hotspoturi, care mai apar în mici grupuri de persoane nevaccinate sau oricum fără imunitate.
Orașele din România în care se câștigă cel mai bine. La cât ajung salariile și care este cel mai bine plătit domeniuOvidiu și Marius sunt amândoi IT-ști. Primul la Cluj, al doilea la Galați. Deși muncesc amândoi în același domeniu de 12 ani, la final de lună Ovidiu câștigă mai bine. Și asta nu pentru că lucrează la firme diferite sau pentru că au sarcini diferite. Motivul îl reprezintă pur și simplu orașul în care lucrează. În Cluj, nivelul de trai e mai ridicat și automat și salariile sunt mai mari. Cazul lor nu este o excepție.
Firmele din București și județele Cluj și Timiș oferă cele mai bune salarii. În aceste zone, salariul mediu, la angajare, pleacă de la 950 de euro și se apropie de 1.400 de euro. Deși angajații din domeniul IT sunt cel mai bine plătiți, salariile diferă de la un județ la altul. Așa se face că în luna august, unui IT-ist din județul Vrancea i s-a oferit, la angajare, un salariu chiar și de 3 ori mai mic pentru același job pe care l-ar fi putut face în București.
Pe de altă parte, nu este doar o diferență de centru economic, ci și de cerințele jobului. Companiile mari se concentrează în marile orașe, în timp ce în cele mici, un IT-ist are mai puține șanse și se poate angaja, poate, în mentenanță.
Pentru același job, un IT-ist din București primește la angajare un salariu mediu care depășește 950 de euro și poate ajunge până aproape de 1.400 de euro, în timp ce unui IT-ist din Vrancea i se oferă chiar și de 3 ori mai puțin. În acest județ, salariul mediu pleacă de la 429 de euro și nu atinge nici măcar 700 de euro.
Comentarii articol (0)