Concret, perioada de grație este stabilită după cum urmează:
- pentru contribuabilii obligați să transmită lunar fișierul SAF-T - șase luni pentru prima raportare, cinci luni pentru a doua raportare, patru luni pentru a treia raportare, trei luni pentru a patra raportare, două luni pentru a cincea raportare;
- pentru contribuabilii obligați să transmită trimestrial fișierul SAF-T - trei luni pentru prima raportare.
Conform specialiștilor EY România, stabilirea unei perioade de grație este ca o gură de aer pentru marii contribuabili, în contextul în care dintr-un sondaj recent reiese că aceștia încă nu s-au mobilizat așa cum ar trebui pentru „momentul zero” din 1 ianuarie 2022.
„Autoritatea fiscală oferă un răgaz marilor contribuabili, amânând cu șase luni data primei raportări a fișierului SAF-T. Măsura vine în condițiile în care, așa cum arăta cu doar o săptămână în urmă un sondaj realizat de EY România (începutul lunii septembrie 2021 - n. red.), mai mult de jumătate dintre marii contribuabili nu începuseră pregătirile pentru implementarea acestei noi declarații, iar aproape o treime dintre ei dețineau informațiile cerute de raportare în mai multe sisteme informatice de gestiune fiscală și contabilă. Răgazul primit de marii contribuabili ar trebui să mobilizeze companiile, în așa fel încât să poată realiza declarația în noile termene. (...)
Gura de oxigen oferită de Fisc marilor contribuabili ne dă mai multă încredere că aceștia vor putea să pregătească mai bine prima raportare, care presupune o schemă complexă, de 800 de câmpuri, dintre care 260 obligatorii, cu informații amănunțite despre conturile contabile/Registrul Jurnal, clienți, furnizori, informații specifice despre taxe, produse, stocuri, înregistrări contabile la nivel de tranzacție sau plăți, mișcări de bunuri sau alte tranzacții cu active”, a punctat, într-o informare remisă redacției noastre în septembrie 2021, Georgiana Iancu, Partener la EY.
Formularul 406 se va depune până la următoarele termene-limită:
- ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, după caz, pentru alte informații decât cele privind secțiunile „Stocuri“ și „Active“;
- la termenul de depunere a situațiilor financiare aferente exercițiului financiar, în cazul secțiunii „Active“;
- la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitării, în cazul secțiunii „Stocuri“.
„Data-limită pentru transmiterea declarațiilor informative D406 privind fișierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristică din luna depunerii, reprezentând luna calendaristică imediat următoare perioadei pentru care a fost pregătită declarația informativă”, este subliniat în ordinul amintit.
SAF-T va deveni obligatoriu, pentru marii contribuabili, de la 1 ianuarie 2022 (cei care au fost în această categorie și în 2021) sau de la 1 iulie 2022 (cei care intră în această categorie de la 1 ianuarie 2022), pentru contribuabilii medii, de la 1 ianuarie 2023, iar pentru contribuabilii mici, de la 1 ianuarie 2025.