Deși se vorbește proponderent de polițele de răspundere auto civilă (RCA) în contextul falimentului City Insurance (reamintim că societății de asigurări i-a fost retrasă autorizația și urmează să fie cerut falimentul acesteia în instanță din cauza gravelor probleme financiare ale acesteia), societatea încheia mult mai multe tipuri de asigurări în afară de RCA. Iar nu doar pentru persoanele fizice, ci și pentru firme. Vorbim de asigurări de sănătate, asigurări obligatorii de locuință, asigurări agricole, asigurări de angajați, asigurări pentru bunurile în tranzit ș.a.m.d.
Ca urmare a retragerii autorizației de funcționare a City Insurance și demarării procedurii de faliment, dosarele de daună se pot deschide acum la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Tot Fondul va da banii și pentru dosarele în curs de soluționare, dar și banii înapoi pe primele plătite dacă se reziliază polițele cu City Insurance.
Polițele actuale la City Insurance sunt încă în vigoare. Și mai rămân în vigoare pe perioadele cuprinse în conținutul contractelor, perioadele asigurate, adică. Important de reținut e că ele nu vor fi valabile mai mult de 90 de zile de la momentul când hotărârea de deschidere a procedurii de faliment rămâne definitivă, chiar dacă perioadele înscrise pe acele polițe s-ar situa dincolo de acest moment (moment care, la ora actuală, este unul necunoscut).
Cei care au de luat bani de la City Insurance, păgubiți și asigurați proprii ai City Insurance deopotrivă, sunt denumiți în legislație creditori de asigurări (vorbim aici de Legea FGA, adică Legea nr. 213/2005). Creditorii de asigurări pot solicita plăți de la FGA, conform Legii nr. 213/2015, cum ar fi: sumele cuvenite creditorilor de asigurări a fi plătite de către FGA aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativă, în situația încetării contractului de asigurare, precum și despăgubirile/ indemnizațiile cuvenite creditorilor de asigurări rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii încheiate cu City. Practic, se pot adresa FGA pentru a cere înapoi și banii dați pe polițele pe care le reziliază - desigur, e vorba de sumele aferente perioadei rămase din asigurare.
Pentru că nu avem la acest moment un ghid explicativ pentru consumatori în ceea ce privește falimentul City Insurance, ne uităm în ghidul aferent falimentului societății de asigurări Astra pentru lămuriri suplimentare. Acolo, cei de la FGA explică mai multe despre asigurările facultative încheiate cu societatea falimentară.
Pe de o parte, subliniază FGA, e posibilă denunțarea acestor polițe încheiate cu societatea falimentară (și e indicată). Apoi, dacă vorbim de polițele de asigurare obligatorie a locuințelor, asigurații la City Insurance nu ar trebui să-și facă probleme dacă se întâmplă riscul asigurat, întrucât „singura obligație a asiguratorului, respectiv de constatare a daunei și instrumentare a dosarului de daună, este preluată de PAID. Plata daunei în acest caz este realizată de PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale S.A.), din fondurile acestuia”.
Apoi, cei care au luat o asigurare CASCO de la City Insurance și au plătit anticipat pe un an, în cazul în care denunță contractul, vor recupera prima rămasă de la FGA. Discuția este valabilă pentru toate polițele de asigurare facultativă (sănătate, locuință etc.). „În caz de daună vă veți adresa FGA pentru constatarea daunei, instrumentarea dosarului de daună și plata despăgubirii cuvenite”, precizează Fondul.
Comentarii articol (0)