Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Oficial din Ministerul Energiei: Preţul gazelor va scădea la jumătate anul viitor. Nu se doreşte plafonarea preţurilor la producătoriPreţul gazelor pentru iarna 2022-2023 va scădea la jumătate faţă de această iarnă, iar Guvernul nu dorește plafonare a preţurilor la producători, a spus Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei.
„La gaze, este o conjunctură ca urmare a problemelor care însoţesc cazul Nord Stream 2, dar şi a faptului că anul trecut în pandemie preţurile au fost extrem de mici, cele mai mici din istoria preţurilor din România, nici măcar când erau preţuri reglementate nu erau 33 de lei pe MWh. Îmi aduc aminte că am început procesul de liberalizare cu 45 de lei MWh, iar toată vara trecută a fost 33 de lei”, a spus Havrileţ, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum, potrivit Agerpres.
„Deja am studiat bursele externe, regionale, iar pentru iarna viitoare, preţul va fi la jumătate faţă de cel de acum”, a continuat el.
România, pe ultimul loc în UE la numărul de autoturisme raportat la populațieRomânia este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de autoturisme la mia de locuitori, arată cele mai recente date publicate de Eurostat.
Astfel, la o mie de locuitori, parcul auto din România număra 357 de maşini la finalul lui 2019.
În același timp, România are şi unul dintre cele mai învechite parcuri auto. Vârsta medie a maşinilor aflate în circulaţie în România este de 16,5 ani, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA), citată de Agerpres.
De cel puţin 30 de ani, Luxemburg a înregistrat cea mai mare rată de motorizare dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai arată datele Eurostat. În 2019, existau 681 de autoturisme la mia de locuitori luxemburghezi. Această cifră poate fi influenţată de lucrătorii transfrontalieri care folosesc maşini de companie înmatriculate în ţară, notează sursa citată.
Prețul petrolului urcă la maximul ultimelor două luniPrețul petrolului a crescut, joi, susținut de sporirea cererii de carburanți și de o reducere a stocurilor de țiței din SUA, în condițiile în care producția a rămas redusă în Golful Mexic după două uragane, relatează Reuters.
Țițeiul Brent a crescut cu 28 de cenți, sau 0,4%, la 76,47 dolari pe baril la ora 13:36 GMT. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 43 de cenți, sau 0,6%, la 72,66 dolari pe baril. La începutul sesiunii, Brent a crescut la 76,53 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iulie.
"Prețul petrolului continuă să urce pe fondul constrângerilor de aprovizionare din Golful Mexic din SUA, care s-a reflectat în raportul privind retragerile mari de stocuri de țiței de săptămâna trecută", a declarat analistul Rystad Energy, Louise Dickson.
Comentarii articol (0)