“Sunt aceste anunțuri de recrutare discriminatorii? Nu neapărat. Regula care se aplică tuturor criteriilor de discriminare este în ce măsură se poate justifica obiectiv faptul că, de exemplu, un angajator are nevoie de oameni care știu să vorbească limba engleză și de ce va alege anumiți candidați în defavoarea celorlalți. De exemplu, dacă societatea lucrează, în proporție de 80%, cu clienți străini care vorbesc limba engleză, atunci este firesc să se recruteze o persoană care știe să vorbească limba engleză. Un alt exemplu ar fi că o persoană din management vorbește doar limba engleză și astfel este o persoană cu care viitorul salariat nu va putea să se înțeleagă, dacă nu cunoaște limba engleză. Acestea sunt justificări, reprezintă nevoi obiective, și criteriul din anunț nu este discriminatoriu”, a demonstrat Laura Popa.
Aceeași regulă se aplică și anunțurilor de recrutare în care sunt căutate doar femei și, eventual până într-o anumită vârstă: “Dacă nevoia mea, în societate, este să angajez o femeie de o anumită vârstă pentru o anumită poziție și pot să justific această nevoie în mod obiectiv atunci anunțul meu nu este discriminatoru. De exemplu, am nevoie de o anumită persoană pentru o reclamă care se adresează tinerelor femei, atunci voi căuta o actriță până într-o anumită vârstă. În schimb, dacă nu pot să justific de ce am nevoie de o anumită persoană, atunci anunțul este discriminatoriu”, spune avocatul Vernon|David.
În urma unei întrebări adresate de un participat la webinar legat de anunțurile de recrutare care solicită candidați cu vârsta de până în 40 de ani, dar cu o experiență de 10-15 ani, Daniela David, Partener fondator al Vernon|David și Asociații, a răspuns:
“Din punctul nostru de vedere, această condiție din anunțul de recrutare, respectiv să vină candidați doar sub 40 de ani, poate fi considerată discriminare, atâta timp cât nu se poate justifica obiectiv motivul pentru care angajatorul are nevoie de salariați sub 40 de ani, cu atât cu cât, mai mult, are nevoie de oameni cu experiență de 10-15 ani. Este posibil ca persoane care au mai mult de 40 de ani să aibă 10-15 ani de experiență în domeniul pe care îl cauți. În aceste condiții, da, este discriminatoriu și angajatorul care a pus acest anunț poate fi sancționat”.
Referindu-se la alte decizii ale CNCD, specialistele au amintit și de faptul că o firmă de avocatură a fost sancționată pentru că a scris într-un anunț de recrutare că își dorește absolvenți ai universităților de stat pentru angajare. CNCD a stabilit că acest criteriu este discriminatoriu pentru că nu există un motiv obiectiv, nu se poate face o delimitare a celor care au terminat o universitate de stat și cei care au finalizat studiile la privat.
Specialistele au vorbit și despre o argumentare pe care CNCD a dat-o atunci când a stabilit că excluderea unui candidat la proba practică a Academiei de Polițiepe baza faptului că are un tatuaj este discriminatoriu: “Inexistența tatuajului este un criteriu profesional care poate să fie avut în vedere și dacă răspunsul este DA, atunci nu suntem în prezența unui criteriu discriminatoriu, în cazul în care răspunsul este NU, suntem în fața unui criteriu de discriminare. În cazul acela, răspunsul a fost nu”, a afirmat Laura Popa.
Redăm câteva decizii CNCD referitoare la criterii discriminatorii din anunțurile de recrutare pe care redacția noastră le-a abordat în articole recente:
- Condiţia impusă la angajare ca un candidat să aibă domiciliul într-o anumită localitate e discriminatorie
- Punerea într-un anunţ de angajare a condiţiei ca stagiul militar să fie satisfăcut este discriminatorie
- Condiţia impusă la angajare ca un candidat să nu se afle în conflict cu firma este discriminatorie
- ROMATSA a primit o amendă de 11.000 de lei, pentru că a folosit criteriul vârstei la recrutarea pentru poziția de controlor de trafic aerian.