De asemenea, potrivit propunerii CE, încărcătoarele ar urma să se vândă separat de dispozitivele electronice, ceea ce se-ntâmplă și acum, dar doar în cazul unor producători sau modele de aparate electronice.
În esență, modificările vor consta în:
- stabilirea unui port de încărcare armonizat pentru dispozitivele electronice: USB-C va fi portul comun. Aceasta va permite consumatorilor să își încarce dispozitivele cu același încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului;
- tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea limitării, în mod nejustificat, de către producători, a vitezei de încărcare și va duce la asigurarea aceleiași viteze de încărcare atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv;
- separarea vânzării unui încărcător de vânzarea dispozitivului electronic: consumatorii vor putea cumpăra un nou dispozitiv electronic fără un încărcător nou. Acest lucru va limita numărul încărcătoarelor nedorite sau neutilizate;
- informații mai pertinente pentru consumatori: producătorii vor trebui să furnizeze informații relevante cu privire la performanța de încărcare, inclusiv informații privind puterea cerută de dispozitiv și dacă acesta permite încărcarea rapidă.
Se estimează că reducerea producției și eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deșeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an. Apoi, faptul că se va folosi același încărcător pentru încărcarea mai multor dispozitive va ajuta consumatorii să limiteze numărul de încărcătoare noi achiziționate și i-ar ajuta să economisească, așa cum estimează CE, 250 de milioane euro pe an, care ar fi cheltuiți cu achiziții inutile de încărcătoare.
Totodată, schimbările propuse acum de CE vin în sprijinul tranziției verzi și a celei digitale. „Consumatorii europeni au fost frustrați suficient de mult în ceea ce privește încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-și găsi propriile soluții, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câștig important pentru consumatorii noștri și pentru mediu și în conformitate cu ambițiile noastre verzi și digitale”, a declarat, în acest sens, Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru O Europă pregătită pentru era digitală.
Potrivit datelor CE, în 2020, în UE au fost vândute aproximativ 420 de milioane de telefoane mobile și alte dispozitive electronice portabile. În medie, consumatorii dețin aproximativ trei încărcătoare de telefon mobil, dintre care utilizează două în mod regulat. Cu toate acestea, 38 % dintre consumatori declară că s-au confruntat cel puțin o dată cu probleme legate de încărcarea telefonului mobil, deoarece încărcătoarele disponibile erau incompatibile.
Atenție! Pentru a se putea aplica, propunerea de directivă privind echipamentele radio va trebui să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu, prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Apoi, va exista o perioadă de tranziție de 24 de luni de la data adoptării, care va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta.
Comentarii articol (0)