„(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (...) ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (...)
(2) De prevederile alin. (1) beneficiază salariații angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României”, prevede OUG nr. 111/2021, care a intrat pe 4 octombrie în vigoare.
Prin urmare, premisa de întrerupere a activității și de suspendare a contractelor de muncă este creșterea incidenței răspândirii COVID-19 și măsurile impuse prin HG-uri din această cauză - măsuri precum cele în vigoare actualmente, când, de pildă, incidența este între 6 și 7,5 la mie, unele activități se pot desfășura în condiții restrânse, la capacitate înjumătățită și doar într-un anumit interval orar. Dacă firmele sunt afectate de aceste măsuri pentru că, de pildă, nu mai au clienți sau funcționau non-stop și una dintre ture trebuie „desființată” o perioadă de timp, atunci se poate cere șomajul tehnic decontat de stat.
În OUG este subliniat însă destul de clar că activitatea nu trebuie să fie cu totul întreruptă, ci și parțial - or asta poate însemna orice scenariu, de la caz la caz: un restaurant alege să lucreze doar în sistem delivery, ceea ce înseamnă că nu ar mai avea nevoie de (toți) chelneri(i), dar va avea nevoie de cei de la bucătărie; un magazin trimite în șomaj tehnic doar unul dintre cei doi vânzători, doar unul din cei doi paznici ș.a.m.d..
Ordonanța mai pune însă un scenariu pentru solicitarea șomajului tehnic cu decontare de la stat: aceea în care avem un focar de COVID-19 la locul de muncă (situație care exista și pe vechea reglementare pentru decontare). Aici însă decizia de a pune lacătul o perioadă nu o ia angajatorul, dacă are unul sau două cazuri de COVID-19 la locul de muncă, ci direcția de sănătate publică.
„De acordarea indemnizației prevăzute la alin. (1) beneficiază și salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă”, prevede, mai exact, ordonanța.