„(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (...) ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (...)
(2) De prevederile alin. (1) beneficiază salariații angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
(3) De acordarea indemnizației prevăzute la alin. (1) beneficiază și salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă”, prevede OUG nr. 111/2021, care a intrat pe 4 octombrie în vigoare.
Premisa de acordare este, așadar, fie întreruperea totală sau parțială, temporară, a activității din cauza măsurilor impuse de autorități, fie ancheta DSP - în cazul unui focar COVID-19.
Ordonanța nu indică direct înspre interzicerea temporară a unor activități, prin urmare, premisa de decontare a indemnizațiilor este una mai largă. Dacă ne uităm la documentele depuse pentru decontare (descrise aici) o să vedem că firmelor solicitante li se solicită să precizeze actele normative din care rezultă că sunt vizate de întreruperi. Nu sunt prevăzute nici coduri CAEN la care firmele se pot raporta în privința decontărilor. Dar firmele trebuie să indice codurile CAEN ale activităților întrerupte total sau parțial în documentele de decontare - faptul că există această obligație nu înseamnă că doar codurile CAEN prevăzute de o anumită listă sunt „eligibile”, întrucât o atare listă nu există. În plus, întreruperile de activitate au putut avea loc, până la cea mai recentă hotărâre de Guvern adoptată, și ca urmare a hotărilor luate de autorități la nivel local.
Ce avem, la acest moment, la nivel național: pe de o parte, o serie de activități sunt interzise, iar, pe de altă parte, sunt activități care se pot desfășura doar în anumite limite - capacitate redusă, certificat verde. Sunt interzise, de pildă, evenimentele private (asta înseamnă că sălile de evenimente nu mai au activitate momentan), este interzisă activitatea barurilor cluburilor și discotecilor, iar sălile de sport și fitness pot funcționa numai la o capacitate de 30% - lista restricțiilor la zi, în acest material.
Primele decontări se vor cere abia din noiembrie.
Comentarii articol (1)