Pentru ca angajatorii nevoiți să apeleze la șomajul tehnic să poată cere din nou decontările de la stat, în baza recentei OUG nr. 111/2021, era nevoie de modelele cererilor, declarației pe propria răspundere și listei pe care aceștia trebuie să le folosească pentru decontări. Ele au apărut miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1001 - Ordinul ministrului muncii nr. 947/2021.
Ordinul cuprinde două anexe, respectiv două rânduri de modele de documente (acestea pot fi descărcate de la finalul articolului). Prin ce diferă acestea? Primul set cuprinde modelele de documente pentru situația în care activitatea este întreruptă total sau parțial pe fondul măsurilor adoptate de autorități, iar al doilea set de documente vizează situația când activitatea nu mai poate continua din cauza situației generate de COVID-19 la locul de muncă, unde suspendarea activității a fost dispusă de Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Din moment ce OUG 111/2021 se aplică din octombrie, rezultă că primele decontări în baza acestui act normativ vor fi posibile în noiembrie, pentru zilele nelucrate din octombrie.
1. Somajul tehnic pe fondul măsurilor luate de autorități
Primul document și cel mai important, cererea de decontare, precizează numărul de persoane pentru care se cere decontarea și suma totală (brut), precum și perioada pentru care se cere.
Al doilea document este declarația pe propria răspundere privind întreruperea temporară a activității, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii COVID-19 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Declarația o dă administratorul/ reprezentantul legal al angajatorului și cuprinde:
- activitatea și codul CAEN aferent;
- enumerarea HG-urilor pentru prelungirea stării de alertă ce cuprind măsurile din cauza cărora a fost întreruptă temporar activitatea - total sau parțial, nefiind obligatoriu ca angajatorul să oprească de tot activitatea, în toate departamentele și sectoarele sale de activitate; potrivit ordinului, aici se indică inclusiv actele emise de administrațiile locale.
Și, în fine, al treilea document este lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizația de șomaj tehnic decontată de stat, unde se trece inclusiv nivelul de educație a salariatului, salariul de bază brut, data suspendării contractului și numărul de zile.
2. Șomajul tehnic pe fondul suspendării activității de către DSP
În cererea trimisă agenției de plăți se precizează, de asemenea, numărul de persoane pentru care se cere decontarea și suma totală. Atașat, de data aceasta, se trimite nu doar declarația pe propria răspundere și lista beneficiarilor de indemnizație, ci și copia deciziei de suspendare a activității emise de DSP.
În ordonanță scrie că documentele se depun prin poștă electronică la agențiile de ocupare a forței de muncă. Dacă ne uităm, momentan, pe platforma aici.gov.ro, prin care s-au făcut în trecut cererile de decontare, nu regăsim opțiunea pentru decontări în baza OUG nr. 111/2021.