Dacă, în prima variantă, Codul muncii prevede că modificarea salariului nu presupune încheierea unui act adițional, aceasta fiind prevăzută de lege (lato sensu), în cazul modificării unui salariu pentru a menține diferența dintre cel anterior majorării salariului minim și cel actual, este obligatoriu acordul părților. Și în acest caz este prevăzută o excepție, respectiv majorarea negociată prin contractul colectiv de muncă.
În ambele situații este obligatorie completarea registrului general de evidență a salariaților și transmiterea acestuia către Inspectoratul Teritorial de Muncă în termenul prevăzut de art. 4 alin (3) din HG 905/2017, respectiv în 20 de zile de la data producerii modificării.
Avem, astfel, o primă condiție, aceea a contractului de muncă activ, fiind suspendate toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.
Observăm că singura excepție este cea care vizează încetarea de drept a contractului, chiar dacă putem asimila modificarea salariului minim stabilit prin HG sau CCM unei modificări de drept.
Astfel, în situația extinderii măsurilor privind decontarea șomajului tehnic sau al unei părți din salariul celor care vor avea contractele de muncă suspendare în condițiile prevăzute de lege, modificarea salariilor pentru contractele suspendate presupune reactivarea acestora, cel puțin pentru o zi.
Această concluzie are la bază atât dispozițiile art. 49 alin (6) din Codului muncii, cât și cele ale art. 4 alin (3) din HG 905/2017.
Mai mult, art. 4 din HG 905/2017 reglementează transmiterea registrului electronic către ITM, nu și momentul emiterii deciziei sau al încheierii actului adițional și completarea registrului, acesta fiind anterior producerii modificării.
În lipsa unei excepții în privința termenelor privind modificarea contractelor de muncă și a completării și transmiterii registrului electronic în cazul salariaților aflați în șomaj tehnic și/sau reducerea timpului de muncă, vor fi respectate dispozițiile legale incidente.
În același timp trebuie reținut și că nu există limitări în privința modificării salariului unui angajat care a beneficiat sau va beneficia de o indemnizație decontată, cu condiția respectării termenelor și condițiilor privind încheierea unui act adițional sau emiterea unei decizii unilaterale și completarea și transmiterea registrului electronic.