Stabilirea, printre altele, a unor detalii precum sursa de finanțare a drepturilor bănești, a unei proceduri, dar și a instituțiilor cu atribuții în aplicarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, apărută în mai 2020, era absolut necesară, pentru ca măsurile conținute să se poată aplica.
Astfel, OUG 116/2021 stabilește că, atunci când, din cauza COVID-19, moare un cadru medical, cadru militar implicat, de exemplu, în transportul sau decontaminarea persoanelor diagnosticate sau suspecte de COVID-19, un paramedic sau un angajat al unui spital de suport pentru pacienții testați pozitiv, beneficiază de ajutor suplimentar de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
Ajutorul de deces poate fi cerut de soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau orice altă persoană care poate dovedi cu acte că a suportat cheltuiala cu înmormântarea și are valoarea egală cu de două ori câștigul salarial mediu brut.
Ținând cont de faptul că, potrivit Legii 16/2021, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 este de 5.380 lei, ajutorul de deces în astfel de cazuri este acum de 10.760 de lei.
Pentru a putea primi acest ajutor, solicitantul trebuie să depună, în cel mult 60 de zile de la decesul persoanei care a participat la acțiuni medicale împotriva COVID-19, la angajatorul acestuia, următoarele acte:
- cerere privind acordarea ajutorului suplimentar;
- certificat de deces, în copie;
- copia documentelor justificative/ declarația pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul a suportat cheltuielile de deces, după caz;
- copia actului de identitate al persoanei care solicită ajutorul.
- copiii au dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 16 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani. În plus, copiii au dreptul la pensie de urmaș pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit înainte de împlinirea vârstelor amintite;
- pensie de urmaș egală cu 75% din salariul de bază/ solda de funcție/ salariul de funcție avut/ avută de personalul medical la data decesului, indiferent de numărul urmașilor îndreptățiți. Același cuantum al pensiei de urmaș se acordă copiilor urmași în cazul decesului ambilor părinți;
- dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau, după caz, a ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie se acordă în condițiile prevăzute în contractul-cadru aprobat în condițiile legii;
- scutirea de la plata impozitului pe terenul și pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.
Comentarii articol (4)