În termeni extrem de simpli, asiguratul cu risc ridicat este cel care are în față oferte de asigurare RCA pe 12 luni care sunt destul de scumpe - dar ce înseamnă, de fapt, un preț ridicat care să justifice încadrarea aceasta a celui care vrea să-și cumpere asigurare? Pentru că, la acest moment, numeroși dintre cei care își reînnoiesc curând asigurările sau au făcut-o recent au remarcat creșteri uriașe față de anul precedent.
Cel puțin trei oferte pe care le-a primit solicitantul trebuie să fie mai mari decât o valoare stabilită legal și a cărei formulă e următoarea:
tariful de referință pentru vehicul X factorul N X coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabilă vehiculului pentru care se solicita asigurarea
Explicațiile necesare pentru a înțelege formula:
- tarifele de referință cele mai recente pentru RCA sunt stabilite de ASF și se regăsesc în acest tabel;
- factorul N, de asemenea stabilit de către ASF (decizia, aici) este de 1,36; ce reprezintă e faptul că primele din ofertă sunt cu 36% mai mari aferent prețului de referință;
- coeficientul de clasă bonus-malus îl aflăm din acest tabel.
Cei de la BAAR vin și cu un exemplu pentru a înțelege formula de calcul:
„Vehiculul pentru care se solicită asigurarea: autoturism; capacitate cilindrica: 1.461cmcDeținător: persoană fizică, 45 de ani
Clasa de bonus-malus pentru vehiculul pentru care se solicită asigurarea: B4
Oferte de asigurare primite (fără tariful pentru decontare directa și fără prima pentru clauze și acoperiri suplimentare): 950 de lei, 975 de lei si 999 de lei
Prima pentru risc ridicat = 854 lei X 1,36 X 80% = 929 lei
Prima pentru risc ridicat este mai mică decât ofertele primite, deci solicitarea se incadreaza in categoria asiguratilor cu risc ridicat si detinatorul poate apela la BAAR pentru alocarea contractului de asigurare”.
Cei care, având în față ofertele de la trei sau mai mulți asigurători pentru mașina lor constată, pe baza formulei de mai sus, că s-ar încadra în categoria de asigurator cu risc ridicat, se pot adresa BAAR pentru a încerca să obțină o ofertă mai mică. Ce face, BAAR, de fapt? Îl atribuie pe asigurat unei firme de asigurare, cu o diminuare de tarif față de ce i s-a propus în ofertele primite.
Dar pentru că BAAR a primit numeroase solicitări în ultima vreme, a simplificat procedura prin care solicitanții i se adresează pentru a încerca obținerea unui tarif de asigurare mai mic. BAAR a venit cu o aplicație disponibilă la adresa https://public.riscridicat.ro și unde se completează câteva date și se anexează anumite documente - explicațiile pe larg, aici.
Totuși, atrage atenția BAAR, încadrarea cu risc ridicat nu înseamnă o primă semnificativ mai mare decât cea plătită anul trecut:
„Puteți solicita o ofertă de la BAAR doar in situația în care primele de asigurare ofertate de cel putin 3 asigurători RCA pentru 12 luni sunt cu 36% mai mari față de tariful de referință, aferent segmentului de risc din care faceți parte. Prin urmare, majorarea nu se raportează la prima de asigurare pe care ați platit-o pe polița anterioară / anul trecut, ci la tariful de referință în vigoare, publicat de ASF”.
Comentarii articol (0)