Conform Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de salariați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.
Angajatorii care nu îndeplinesc această obligație au de plătit lunar către stat o sumă egală cu salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Spre exemplu, dacă firma ar putea să angajeze, conform formulei de calcul din lege, trei persoane cu handicap și nu o face, trebuie să dea statului, în fiecare lună, de trei ori valoarea salariului minim brut.
Astfel, din 2022, angajatorii vor plăti o sumă mai mare de 2.550 lei (față de cea din prezent de 2.300 lei) ori numărul de posturi pe care nu au angajat persoane cu dizabilități.
Totuși, angajatorii au posibilitatea, datorită Legii 193/2020, să plătească jumătate din contribuția pentru fondul de handicap pe produse și servicii realizate prin activitatea unităților protejate. Dacă nu aleg această opțiune, angajatorii plătesc întreaga contribuție către stat.
Bine de știut: această sumă se declară lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare, prin formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”.
Un contribuabil a vrut să știe dacă are numărul total de angajati mai mare de 50, iar numărul mediu de angajati mai mic de 50, este sau nu obligat să achite această contribuție, neavând persoane cu handicap angajate. Iată, mai jos, răspunsul Fiscului:
„Potrivit art. 2 din Ordinul preşedintelui Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap nr. 590/2008 privind aprobarea Instrucţiunilor pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, numărul de angajaţi care se ia în calcul pentru stabilirea obligatiilor prevăzute mai sus este numărul mediu de angajaţi din lună.
Acest număr mediu lunar de salariaţi se determină ca medie aritmetică simplă rezultată din suma efectivelor zilnice de salariaţi din luna respectivă, inclusiv zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale şi alte zile în care, potrivit dispoziţiilor legale, nu se lucrează, împărţită la numărul total de zile calendaristice. În efectivele zilnice nu vor fi incluşi salariaţii aflaţi în concediu fără plată, cei aflaţi în grevă, cei detaşaţi la lucru în străinătate şi nici cei ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate. Pentru fiecare zi de repaus săptămânal sau de sărbătoare legală se vor lua în calcul efectivele de salariaţi din ziua lucrătoare precedentă, cu excepţia persoanelor al căror contract individual de muncă a încetat în acea zi. Salariaţii care nu sunt angajaţi cu normă întreagă vor fi incluşi în numărul mediu proporţional cu timpul de lucru prevăzut în contractul individual de muncă”.
Apoi, în ce măsură trebuie să declare în formularul 100 valoarea achizițiilor cei care au optat pentru achiziționarea de produse ori servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitãțile protejate autorizate?
„Conform prevederilor legale, autoritãțile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeazã persoane cu handicap, pot opta pentru una dintre urmãtoarele obligații:
a) sã plãteascã lunar cãtre bugetul de stat o sumã reprezentând salariul de bazã minim brut pe þarã garantat în platã înmulțit cu numãrul de locuri de muncã în care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sã plãteascã lunar cãtre bugetul de stat o sumã reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bazã minim brut pe țarã garantat în platã înmulțit cu numãrul de locuri de muncã în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferența pânã la nivelul sumei prevãzute la lit. a) sã achiziționeze, pe bazã de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unitãți protejate autorizate.
Conform instructiunilor de completare a formularului 100, sumele datorate la bugetul statului de contribuabilii care nu angajeazã persoane cu handicap se declarã la poziția 24 ”Vãrsãminte de la persoanele juridice, pentru persoanele cu handicap neîncadrate”.
Prin urmare, contribuabilii care au optat pentru achiziționarea de produse ori servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitãțile protejate autorizate, nu declarã în formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” valoarea acestor achiziții.
Prin urmare, unei persoane juridice care are numărul lunar mediu de angajaţi mai mic de 50 nu îi revin obligaţiile menţionate în întrebare”, a lămurit Fiscul chestiunea.