„Art 164 din Codul muncii face referire la salariul de bază, acesta fiind unul dintre elementele constitutive ale salariului care poate cuprinde și indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. Salariul de bază trebuie să fie prevăzut în contractul individual de muncă și înscris, respectiv transmis corespunzător în registrul electronic de evidență a salariaților.
Mai mult, inclusiv în situațiile în care angajatorul asigură hrană, cazare ori alte facilități, suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe țară prevăzut de lege. Astfel, orice alt avantaj, inclusiv tichetele de masă și/sau banii pentru telemuncă nu reprezintă parte din salariu de bază”, potrivit lui Dan Năstase, consilier juridic specializat în raporturi de muncă.
Tichetele de masă sunt bilete de valoare, pe care orice angajator le poate acorda lunar salariaților săi, în baza Legii nr. 165/2018 și a normelor sale de aplicare, acestea putând fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau achiziționarea de produse alimentare.
Tichetele sunt folosite adesea de angajatori pentru că presupun o sarcină fiscală mai scăzută, întrucât „scapă” de contribuții sociale. În prezent, sunt și mai ușor de folosit pentru angajați întrucât a apărut de ceva vreme și varianta lor electronică. Tichetele se acordă pentru perioadele de lucru efectiv, nu mai mult de un tichet pe zi, iar valoarea lor este stabilită prin acordul părților, existând și o valoare maximă admisă la nivel legislativ pentru fiecare tichet în parte - 20,09 lei, potrivit actualizării recente.
Comentarii articol (0)