ACCES PREMIUM
De ce premium?
Reminder: Ce efecte are, pentru afaceri, majorarea salariului minim pe țară de la 1 ianuarie 2022
Guvernul a stabilit încă din octombrie 2021 că salariul minim brut pe țară se majorează, de la 1 ianuarie 2022, de la 2.300 la 2.550 lei, conform Hotărârii 1.071/2021. Însă această decizie va fi resimțită de afaceri din mai multe puncte de vedere - de la creșterea costurilor cu forța de muncă la modificări contractuale interne și nu numai.
Articolul continuă mai jos
1. Costul anual suplimentar cu un angajat plătit cu salariul minim pe țară sare de 3.000 lei. Salariul minim brut pe țară se majorează în ianuarie cu 250 lei. Dacă adăugăm și 5 lei pentru majorarea contribuției pentru muncă, reiese că firmele vor plăti lunar în plus, pentru un singur angajat plătit cu minimul pe țară, 255 lei (față de 72 lei în 2021) - de la 2.352 lei cost total se ajunge la 2.607 lei cost total. Pentru întreg anul 2022, asta înseamnă 3.060 lei plătiți în plus cu un singur salariat, în condițiile în care în 2021 costul suplimentar anual era de doar 864 lei.
Aici găsești un calculator pentru estimarea costurilor cu angajații plătiți cu minimul pe economie, iar
aici găsești un calculator pentru taxele salariale aferente acelor oameni.
2. Se majorează și contribuția la fondul de handicap. Dincolo de majorarea taxelor salariale pentru cei care au minimul pe economie, firmele mari vor avea costuri suplimentare și cu fondul de handicap. Mai precis, firmele care au cel puțin 50 de salariați au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Angajatorii care nu îndeplinesc această obligație au de plătit lunar către stat o sumă egală cu salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
3. Costuri majorate cu lucrătorii ocazionali și cu cei care vin la internship. Nu doar cu salariații care au minimul pe economie vor cheltui mai mult angajatorii, ci și dacă apelează la forța de muncă zilieră (un tarif minim de 15,239 lei/oră, față de 13,583 lei/oră în 2021) sau dacă organizează programe de internship (indemnizație de cel puțin 1.275 de lei, față de cel puțin 1.150 de lei în 2021).
4. Modificări contractuale și raportări în Revisal. Creșterea salariului minim înseamnă că angajatorii au de îndeplinit două obligații importante prin raportare la data de 1 ianuarie 2022 - transpunerea în contractele de muncă a majorării (ce trebuia îndeplinită până la 31 decembrie 2021) și raportarea schimbării în Revisal (ce trebuie îndeplinită până la 31 ianuarie 2022).
5. Venituri independente: E nevoie de venituri mai mari pentru ca obligația de plată a contribuțiilor sociale să intervină. PFA-urile datorează la stat contribuția la pensii și contribuția la sănătate în situația în care estimează sau obțin efectiv venituri ce ating un plafon de 12 salarii minime brute pe țară (30.600 lei, față de 27.600 lei în 2021). Astfel, creșterea salariului minim brut pe țară din ianuarie mărește inclusiv acel plafon ce impune plata contribuțiilor sociale.
6. Amenzi mai mari pentru angajatori la nerespectarea Legii biletelor de valoare. Amenzile din acest act normativ -- ce reglementează acordarea tichetelor de masă, a tichetelor cadou, a tichetelor de creșă sau a tichetelor culturale -- se raportează la cuantumul salariului minim brut pe țară. Astfel, orice creștere a minimului pe economie aduce și o creștere a amenzilor din Legea biletelor de valoare. Prin urmare, în 2022, un punct-amendă este de 2.550 lei. Sancțiunile pornesc de la 0,5 puncte-amendă și ajung până la 14 puncte-amendă.
Important: Punctul-amendă pentru contravenții rutiere (inclusiv cele ce vizează firmele) este
plafonat și în 2022 la 145 de lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)