1. Diurnele transportatorilor
Poate cea mai cunoscută situație în care există un risc de recalificare este cea a diurnelor acordate de transportatorii rutieri șoferilor profesioniști. Problema este că, în interpretarea autorităților și din cauza neclarităților legislației, șoferii care transportă persoane sau mărfuri nu sunt considerați delegați sau detașați. Din acest motiv, se ajunge des la reîncadrarea diurnelor netaxabile în venituri salariale taxabile, stabilindu-se sume suplimentare de plată pentru perioade din trecut de până la cinci ani.
„La acest moment, nu există o soluție bună și o soluție proastă. Problema este în substanța activității. Discutăm de posibilitatea de reclasificare. Asta înseamnă că, de fiecare dată când va fi o problemă cu substanța, indiferent ce scrii în contractul de muncă, nu vei avea un scut suficient de puternic împotriva dreptului ANAF de a veni să facă această recalificare. La momentul acesta, nu aveți ce să scrieți concret în contract care să vă acopere riscul de reîncadrare, pentru că problema vine din felul în care ANAF nu s-a hotărât încă cum să taxeze, din perspectiva substanțială, genul acesta de activitate. (...) Nu forma dă substanța, ci substanța dă forma. În momentul în care problema este legată de substanță, trebuie să rezolvăm problema substanței și după aceea să o și formalizăm într-un mod corect și clar”, a explicat Călin Stan, Senior Manager la Băncilă, Diaconu și Asociații (firma de avocatură asociată EY România).
Problema reîncadrării diurnelor vine de dinainte de anul 2015. În acel an s-a dat o amnistie fiscală, dar legislația n-a fost clarificată îndeajuns, astfel că acum se pregătește o nouă amnistie și o clarificare mai bună a regulilor din Codul fiscal.
2. Tichetele cadou
A doua situație des întâlnită în ultima vreme este cea a tichetelor cadou acordate salariaților partenerilor de afaceri. Cu alte cuvinte, tichete ajung de la firma A la firma B pentru salariații firmei B. Aici, deși firmele au interpretat, în general, că au de plată la stat numai impozit pe venit, ANAF a venit și a recalificat veniturile considerate din alte surse în venituri salariale pentru care trebuie plătite și impozit, și contribuții sociale.
„Cred că cea mai mare problemă a apărut pe subiectul tichetelor cadou acordate în afara unei relații contractuale directe de muncă angajaților partenerilor de afaceri”, a spus Stela Andrei, Partener Asociat la EY România, aceasta fiind completată de Călin Stan: „În practică, lucrurile nu s-au tranșat încă la nivelul inspecțiilor fiscale. Dar riscul cel mare este ca, la sfârșitul zilei, și inspecția fiscală să vină cu aceeași concluzie pe care a pus-o pe tapet Direcția Generală Antifraudă - în esență, dacă ai acordat tichete cadou și un terț a obținut astfel beneficii, într-un fel sau altul, riscul este ca tu să fii asimilat unui angajator și toată sarcina fiscală să fie la tine pentru acel beneficiu de natură salarială acordat terțului.”
Deși autoritățile au venit cu unele clarificări, specialiștii sunt de părere că situația este departe de a fi clară. Totodată, se consideră că este necesară și în acest caz o amnistie.
3. Colaborările cu furnizorii independenți de servicii
Aici este vorba de acele situații în care PFA-urile colaborează cu firmele. Dacă relația dintre părți este una exclusivă, sunt șanse foarte mari ca, în urma unui control, să se facă o reîncadrare. Specialiștii spun că, deși criteriile de independență fac referire la persoanele fizice, în practică există un risc de reclasificare și în cazul tranzacțiilor cu persoane juridice. Expuse la reclasificare sunt, în general, activitățile din domeniile IT, farmaceutic, medical și nu numai.
„Să nu uităm că există acele criterii de independență care ar trebui îndeplinite pentru a nu ajunge la o situație de posibile reclasificări din partea ANAF. Am trecut deja printr-o amnistie, în ceea ce privește reclasificarea unor relații independente în relații dependente, și s-au adus aceste clarificări - s-au introdus șapte criterii din care cel puțin patru ar trebui îndeplinite pentru a nu risca reclasificarea”, a punctat Stela Andrei, subliniind ca atenția contribuabililor să se axeze pe substanță, nu pe formă. Adică să fie atenți ca situația din practică să reflecte ce scrie în contracte.
Specialista se referă la criteriile trecute în articolul 7 al Codului fiscal:
- libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
- libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
- riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
- activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
- activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
- persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
- persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.
4. Alte situații întâlnite în pratică
Dincolo de cele de mai sus, specialiștii EY au mai amintit și alte situații în care există, în practică, riscul de reclasificări. Este vorba de contractele civile și drepturile de autor, de reclasificarea cheltuielilor în dividende în cazul microîntreprinderilor și de ajustarea prețului contractual între părțile neafiliate.
„La contractele civile și la drepturile de autor discuția este aceeași, apropo de substanță. Ideea este simplă. În momentul în care faci acest gen de contract și-ți asumi o relație contractuală formală pe baza unuia dintre cele două tipuri amintite, n-ar trebui să fie o problemă câtă vreme lucrurile se întâmplă în realitate așa cum scrie pe hârtie”, a lămurit Călin Stan.
Important! Riscurile asociate recalificărilor fiscale sunt, în esență, stabilirea de obligații fiscale adiționale, stabilirea de dobânzi și penalități sau poate chiar a penalității de nedeclarare, executarea silită și blocarea activității și posibile consecințe penale când se dovedește intenția de eludare a legislației fiscale.
Comentarii articol (0)