Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Europa intră în cea de-a doua iarnă din pandemie: Estul e copleștit de COVID, Vestul e bântuit de incertitudineRestricții și lockdown, cazuri pe bandă rulantă și o diferență considerabilă între țări în ceea ce privește rata de vaccinare a populației - asta caracterizează începutul celei de-a doua ierni pe care Europa o prinde în pandemie. Țările din estul continentului sunt copleșite de numărul mare al infectărilor, iar în vest domnește incertitudinea, relatează CNN.
Deși în această iarnă, comparativ cu cea precedentă, vaccinurile sunt la îndemâna tuturor, Europa este singura regiune a lumii care raportează o creștere a numărului de cazuri noi de COVID-19 la nivel global, după cum a anunțat miercurea trecută Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Mai mult, a fost a treia săptămână consecutivă în care continentul a înregistrat o creștere a numărului de infectări.
Suferința este acută în Europa de Est și în Rusia, care se luptă cu o creștere dramatică a numărului de decese și de cazuri, alimentată de ezitarea populației în privința vaccinării. Există țări care au o acoperire vaccinală de numai 24%, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
Joia trecută, Letonia a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a reimpus lockdown-ul, în contextul în care țara se confruntă cu o creștere acută a numărului de cazuri, pe fondul unei rate scăzute de vaccinare. Doar 56% din totalul adulților au făcut ambele doze de vaccin, față de media UE, care este de 74,6%, arată CNN.
Orașele cu cele mai mici prețuri din RomâniaBucurești, Cluj-Napoca și Brașov sunt orașele cele mai scumpe din România. La polul opus sunt Miercurea Ciuc, Alexandria și Bistrița, conform unui studiu care a luat în calcul prețurile alimentelelor de bază, chiriile locuințelor și nivelul salariilor din luna august.
Este un top care în ansamblu este direcționat de activitatea economică din regiune, care se vede în puterea de cumpărare și în același timp în disponibilitatea zonală a mărfurilor. La roșii, de exemplu, cele mai mici prețuri erau în Slobozia, Brăila și Buzău, cu 3 lei pe kilogram. Adică, în zone unde se cultivă. În același timp, laptele era cel ieftin se găsea în Piatra Neamț, Târgu Jiu și Reșița. Departajarea este făcută tot de disponibilitate și de lanțurile mai scurte de aprovizionare.
Cât privește chiriile, Miercurea Ciuc, Alexandria și Bistrița sunt orașele cu cele mai accesibile costuri.
Nouă state din UE se opun reformării pieței europene de electricitate ca soluție la explozia prețurilorGermania, Danemarca, Irlanda şi alte şase state membre ale Uniunii Europene au anunţat luni că nu vor sprijini o reformă a pieţei europene de electricitate, înaintea unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor europeni ai Energiei la care va fi discutată recenta explozie a preţurilor la energie, transmite Reuters.
Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale şi electricitate au atins valori record în ultimele săptămâni şi au rămas la un nivel ridicat, ceea ce a determinat unele state membre, precum Spania şi Franţa, să ceară Comisiei Europene să regândească regulile care guvernează piaţa europeană de electricitate.
Însă, luni, un grup de nouă state membre au dat publicităţii un comunicat comun de presă în care precizează că
„nu pot susţine nicio măsură care intră în conflict cu piaţa internă de gaze naturale şi electricitate”, precum o reformare a pieţei angro de electricitate.
Comentarii articol (0)