„(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările și completările ulterioare.
- salariatul intră în șomaj tehnic pe un contract și pe altul rămâne activ, primește salariu - dar dacă „veniturile salariale depășesc valoarea maximă prevăzută (75% din câștigul salarial mediu brut) în timp ce celălalt este suspendat conform OUG 111/2021, angajatorul care i-a suspendat contractul nu ar putea solicita decontarea indemnizației de la bugetul asigurărilor pentru șomaj”, ne-a explicat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă; cu alte cuvinte, statul decontează indemnizația de șomaj tehnic pe un contract atâta timp cât pe altul care rămâne activ nu se câștigă prea mulți bani din salariul pe contractul încă activ;
- în cazul în care salariatul care are două sau mai multe contracte de muncă și toate sunt suspendate conform OUG nr. 111/2021, indemnizația care poate fi decontată este cea obținută pentru contractul în care drepturile salariale sunt mai mari.
Ordonanța, neclară pentru angajatori. Ce informații ar trebui să primească de la salariați
Problema care se pune în cazurile de mai sus e că firma care cere decontările ar trebui să afle de la salariații în șomaj tehnic anumite informații pe baza cărora să ia decizia finală referitoare la solicitarea indemnizației în persoana acelor salariați - atenție! nu la modul general, ci pentru fiecare salariat în parte.
„În momentul în care un angajator își exercită drepturile prevăzute de OUG 111/2021 ar trebui să solicite și să primească din partea salariaților afectați de măsura suspendării contractului de muncă informații pe care, în mod normal, aceștia nu sunt obligați să le furnizeze, respectiv dacă au și alte contracte individuale de muncă active și/sau suspendate și salariile pe care le-au negociat și stabilit.
O altă situație neclară este cea prevăzută atât de art. 1 alin (10), cât și de următorul alineat, caz în care angajatorul care i-a suspendat contractul de muncă nu poate deconta indemnizația și salariatul n-ar putea beneficia de drepturile prevăzute de art. 53 alin (1) din Codul muncii, însă trebuie să respecte obligația prevăzută de alin (2) al aceluiași articol, de a se afla la dispoziția angajatorului care i-a suspendat contractul, dar nu-i acordă indemnizația.
Dispozițiile OUG 111/2021 nu obligă angajatorul care a suspendat contractul de muncă unui salariat să acorde indemnizația prevăzută de Codul muncii în situația în care acesta are un alt contract activ plătit peste nivelul celor 75% din salariu mediu brut și nici dacă acesta are toate contractele de muncă suspendate și unul dintre acestea are prevăzut un salariu mai mare.
Identificăm astfel situații cel puțin discutabile:
- Salariații afectați sunt obligați să furnizeze informații confidențiale, respectiv câte contracte de muncă au încheiate și salariile aferente.
- Deși sunt asigurați și pentru veniturile salariale pe care le-au realizat au fost achitate contribuțiile aferente fiecărui contract, salariații afectați nu pot beneficia de drepturi decât pentru un singur contract și indemnizația este limitată.
- Nu pot solicita angajatorului să respecte obligația prevăzută de art. 53 alin (1) din Codul muncii pentru că dispozițiile OUG par să degreveze angajatorii în acest sens” a mai explicat consilierul juridic Dan Năstase.