Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Laszlo Borbely: Populația României ar putea scădea până la 15 milioane până în 2070Populația României ar putea scădea până la 15 milioane până în 2070, de la 19,2 milioane în 2020, iar raportul dintre persoanele active și cele cu vârste de peste 65 de ani se va dubla până atunci, a declarat, miercuri, Laszlo Borbely, consilier de stat în Guvernul României, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. El atrage atenția că situația demografică din țara noastră este una îngrijorătoare pentru susținerea sistemelor de protecție socială.
„Estimările arată că populația României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070. De asemenea, raportul dintre persoanele cu vârste de peste 65 de ani și populația în vârstă de muncă (15–64 ani) se va dubla, ajungând de la 26,3 % în 2016 la 52,8 % în 2070.Provocările demografice cu care România se confruntă deja de câteva decenii ridică probleme complexe de funcționare a sistemelor de protecție socială", a declarat László Borbély.
COP26: Mai mult de 20 de țări au convenit să înceteze finanțarea proiectelor pe bază de combustibili fosili în străinătateCel puțin 20 de țări au convenit să pună capăt finanțării proiectelor de infrastructură pe bază de combustibili fosili în străinătate până la sfârșitul anului viitor, într-un acord care urmează să fie anunțat joi la COP26, a declarat un oficial britanic pentru CNN.
O altă sursă apropiată negocierilor summitului climatic de la Glasgow a spus că SUA este parte la acord.
Guvernul britanic, care conduce negocierile, a avut discuții de ultim moment miercuri pentru a încheia acorduri cu mai multe țări pentru a semna angajamentul înainte de a fi lansat oficial joi, au declarat câteva sursele pentru Reuters.
Adevărul despre scenariul unui blackout în Europa. Motivele pentru care o pană uriașă de curent e puțin probabilăScenariul privind o pană de curent generală în toată Europa a creat isterie în mediul online. Totul a pornit de la anunţul ministrului austriac al Apărării, care a îndemnat oamenii să se pregătească pentru situaţii excepţionale. Oficialul a lansat chiar şi un ghid. Totuși, o astfel de situație este puțin probabilă, având în vedere modul în care este structurat sistemul energetic din Europa.
Pagina Ministerului Apărării din Austria este singura din această țară care vorbește despre acest posibil blackout. Dar sistemul energetic european e format din mii de linii care interconectează țările Uniunii Europene, ceea ce face imposibilă o pană generală de curent.
Panica s-a creat și din cauza crizei energetice prin care trece Europa în acest moment. Dar, chiar dacă s-ar opri livrarea de gaze prin Ucraina, scenariu puțin probabil, continentul ar fi în continuare alimentat cu gaz natural prin Nord Stream 1.
O pană majoră de curent s-ar produce în cazul unor situații excepționale, cum au fost inundațiile din această vară din vestul Europei. Atunci, mai multe orașe din Germania au rămas fără curent electric pentru că au fost inundate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)