Toate formularele, cererile și declarațiile necesare, precum și instrucțiunile aferente completării acestora se regăsesc pe site-ul ANAF și trebuie completate, după cum apare în ghidul publicat azi, corect, complet și cu bună-credință, în conformitate cu situația fiscală a celui care le completează.
Toate aceste documente trebuie semnate de către contribuabilul care face solicitarea sau de către împuternicitul acestuia și trebuie însoțite de documentația aferentă, necesară fiecărui tip de solicitare.
Înregistrarea în SPV
Mai exact, cu referire la documentația aferentă, în vederea înregistrării în SPV, PFA-urile și ceilalți contribuabili amintiți mai sus au nevoie fie de un certificat calificat (eliberat de furnizori dedicați, care se ocupă de astfel de servicii de certificare conform Legii nr. 455/2001), fie prin NPOTP, adică printr-un identificator și o parolă, însoțite de cod de autentificare de unică folosință, denumit OTP (one-time password), cod valabil pentru o singură sesiune de lucru sau pentru o tranzacție.
Practic, pentru înregistrarea în SPV prin intermediul unui certificat calificat, se completează un formular online, care se trimite împreună cu documentul de confirmare pentru certificatul calificat deținut și cu arhiva zip, care trebuie să conțină următoarele documente justificative:
- actul de identitate al reprezentantului legal sau al împuternicitului; și
- documentele din care rezultă această calitate.
În cazul în care organul fiscal consideră că informațiile astfel furnizate nu sunt suficiente, poate solicita contribuabilului prezentarea la ghișeu, cu toate documentele amintite mai sus.
În ceea ce privește înregistrarea în SPV prin NPOTP, adică cu user și parolă, plus un cod unic, valabil pentru o singură tranzacție și furnizat de fiecare dată de către sistem, trebuie completată o cerere de înregistrare pentru identificarea electronică în sistem, cerere ce cuprinde atât informații obligatorii, cât și informații opționale.
Informațiile care trebuie furnizate în mod obligatoriu de către contribuabil sunt:
- datele de identificare a persoanei fizice, precum și tipul actului de identitate, seria și numărul acestuia, dar și adresa poștală și un număr de telefon valid;
- datele de identificare în mediul electronic, precum identificatorul utilizatorului, parola, întrebarea de siguranță și răspunsul la aceasta;
- modalitatea de verificare a datelor furnizate de contribuabil; și
- acceptul privind termenii și condițiile de utilizare a SPV.
De reținut că identificatorul utilizatorului și adresa de e-mail trebuie să fie unice în sistem.
Apoi, în cazul înregistrării prin NPOTP, contribuabilul poate decide prin ce modalitate dorește să îi fie verificate datele furnizate în cerere, având de ales între aprobarea în mediul electronic, aprobarea la ghișeu sau aprobarea prin identificarea vizuală online (cu programare prealabilă).
Certificatul de atestare fiscală
Pentru obținerea unui certificat de atestare fiscală, se depune o cerere, fie prin SPV, fie prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fie la registratura organului fiscal competent.
Eliberarea acestui certificat nu este supusă taxelor judiciare de timbru, iar, în cazul în care contribuabilul dorește eliberarea mai multor exemplare, trebuie să specifice în mod expres acest lucru în cerere.
Acest tip de certificat poate fi solicitat de către orice persoană fizică sau juridică, însă numai cu consimțământul neechivoc al celui pentru care se solicită eliberarea certificatului de atestare fiscală.
Certificatul de atestare fiscală se emite în maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii și este valabil timp de 30 de zile, interval în care poate fi folosit de către persoana interesată, atât în original, cât și în copie legalizată. Pentru persoanele fizice care nu desfășoară activități în mod independent sau nu exercită profesii liberale, acest certificat este valabil timp de 90 de zile de la data eliberării lui.
Certificatul de cazier fiscal
Acest tip de document se eliberează prin completarea formularului 502, care reprezintă cererea de eliberare a certificatului de cazier fiscal, fiind necesare totodată actul de identitate, precum și împuternicirea, dacă cererea se face prin avocat.
Certificatul de cazier fiscal se emite pe loc, în format electronic sau pe suport de hârtie, fără nicio taxă, și este valabil timp de 30 de zile de la data emiterii lui, putând fi folosit exclusiv în scopul pentru care a fost eliberat, scop care apare înscris pe acest document.
Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale la sosirea în România
Toate persoanele fizice care sosesc în România și au o ședere ce depășește 183 de zile pe parcursul a 12 luni consecutive care se încheie în anul calendaristic vizat trebuie să completeze, în 30 de zile de la împlinirea celor 183 de zile amintite, chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale la sosirea în România.
Completarea chestionarului se poate face prin SPV, pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură calificată sau pe suport de hârtie, urmând a fi depus la ghișeu sau transmis organului fiscal prin poștă, cu confirmare de primire.
Ca documente justificative, la cerere se anexează următoarele:
- copia pașaportului valabil (sau a actului de identitate, dacă e vorba despre un cetățean al Uniunii Europene);
- copia cărții de identitate, a cărții de rezidență permanentă, a permisului de ședere sau a certificatului de înregistrare fiscală, emisă de autoritatea competentă din România;
- documente care atestă existența unei locuințe în România (în proprietate sau închiriată, dar care va rămâne la dispoziția celui care depune cererea);
- după caz, certificatul de rezidență fiscală eliberat de autoritatea competentă din statul străin cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri;
- un document emis de autoritatea fiscală străină, care atestă că persoana fizică este scoasă din evidența sa fiscală, după caz, însoțit de traducerea autorizată în limba română; precum și
- orice alte documente care pot sta la baza determinării rezidenței.