ACCES GRATUIT
UPDATE: Oficial: Funcționarii publici, monitorizați de un consilier de etică. Ce aspecte vor fi verificate
Codul administrativ menționează o serie de norme de conduită profesională pe care funcționarii publici trebuie să le respecte în activitatea prestată în cadrul instituțiilor sau autorităților, iar cel care trebuie să verifice aplicarea acestor principii este consilierul de etică. Atât noțiunea de conduită profesională, cât și cea referitoare la atribuțiile consilierului de etică se regăsesc în Codul administrativ încă de la adoptarea sa, din 2019, însă, de curând, aceste atribuții au fost conferite efectiv consilierului de etică. Acum, acest consilier de etică va începe și monitorizarea activității funcționarilor publici, dar și a instituțiilor și autorităților, potrivit unui ordin al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) publicat joi în Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
Prin
ordinul ANFP nr. 26, publicat joi în Monitorul Oficial nr. 38, se urmărește
stabilirea metodologiei prin care vor fi completate și transmise o serie de informații privind aplicarea normelor sau a standardelor de conduită de către funcționarii publici. De asemenea, va fi realizată și o statistică a sancțiunilor disciplinare aplicate funcționarilor publici, dar și a hotărârilor judecătorești în urma sesizării de către funcționari a acestor sancțiuni.
Printre aspectele care pot fi verificate și notate de către consilierul de etică numit în cadrul instituțiilor și autorităților publice se numără, printre altele, și:
- aspectele semnalate sau făcute de funcționarii publici care pot constitui o faptă penală;
- sesizările sau reclamațiile formulate de cetățeni/beneficiarii activității autorității sau instituției publice, cu privire la comportamentul personalului care asigură relația directă cu cetățenii;
- răspunsurile date de cetățenii și beneficiarii direcți la chestionarele oferite de către consilierul de etică;
- recomandările scrise sau verbale adresate de consilierul de etică funcționarilor publici pentru respectarea conduitei profesionale;
- circumstanțele care au dus la încălcarea conduitei profesionale de către funcționarul public.
Același ordin prevede și un raport prin care se va nota o statistică privind procedurile administrativ-disciplinare aplicate funcționarilor publici privind:
- numărul funcționarilor pentru care a fost sesizată comisia de disciplină, în funcție de cel care a făcut sesizarea, aici regăsindu-se, pe lângă personalul din instituție/autoritate, și cetățenii/beneficiarii și avertizorii în interes public;
- tipul abaterii disciplinare;
- normele juridice încălcate, precum cele aplicabile conduitei profesionale a funcționarilor publici, îndatoririle lor;
- evidențierea cazurilor în care funcționarilor publici li s-a cerut să acționeze sub presiunea factorului politic.
Același raport conține și un tabel privind sancțiunile disciplinare care au fost aplicate funcționarilor publici, cum ar fi mustrările scrise, diminuările salariale și cuantumul acestora, suspendările de promovare/retrogradările, precum și numărul destituirilor din funcțiile publice.
Consilierul de etică va realiza o evidență și a cazurilor disciplinare în care s-a dispus condamnarea penală printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a tipului de fapte infracționale săvârșite, dar și a numărului de sancțiuni disciplinare aplicate de instituție/autoritate care au fost anulate, ulterior, de o instanța de judecată.
Reglementările privind desemnarea unui consilier de etică nu se aplică instituțiilor/autorităților cu un număr mai mic de 20 de angajați, potrivit Codului administrativ.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)