“Această subvenție se acordă angajatorilor cu un număr mai mare de 50 de salariați, dacă aceștia angajează un număr mai mare de persoane cu dizabilități decât cel prevăzut de Legea 448/2006 (4% din totalul angajaților). În acest sens, o unitate cu un număr mediu de 100 de salariați, dacă va angaja 6 persoane cu dizabilități, va putea primi subvenție pentru 2 persoane. În schimb, în cazul unităților cu un număr mediu de salariați mai mic de 50 de persoane, subvenția se acordă pentru toate persoanele cu dizabilități încadrate”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Luminița Obaciu, Senior Payroll Partner, Soter & Partners.
Această subvenție se acordă contractelor de muncă încheiate pe o perioadă nedeterminată cu persoane cu care angajatorul nu a mai avut raporturi de muncă în ultimii doi ani.
Specialistul Soter & Partners a explicat că pentru accesarea acestei subvenții, angajatorii trebuie să depună următoarele documente:
- convenție ce se încheie cu agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă de care aparține;
- declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că în ultimii doi ani nu au mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate, precum și următoarele documente:
- certificat eliberat de comisia de expertiză medicală a persoanelor cu handicap (copie);
- actul de identitate (copie);
- actul în baza căruia au fost încadrate în muncă (copie);
- declarație pe propria răspundere dată prin reprezentantul legal al angajatorului, din care să rezulte că, în raport cu numărul de angajați, angajatorul și-a îndeplinit obligația, potrivit legii, de a angaja persoane cu handicap, respectiv că nu are, potrivit legii, obligația de a angaja persoane cu handicap.
În caz contrar, explică Luminița Obaciu, vor fi obligați să dea înapoi sumele de bani primite, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă, angajatorii care încetează contractele din unul dintre următoarele motive:
- acordul părților;
- ca urmare a constatării nulității absolute a contractului individual de muncă;
- ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcția ocupată de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate;
- concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat;
- concediere pentru motive care nu țin de persoana salariatului.
Comentarii articol (2)