ACCES PREMIUM
De ce premium?
Ce faci, practic, când te trezești cu niște decizii de impunere de la Fisc pe care nu le înțelegi sau care nu reflectă datorii actuale?
În contextul în care, în ultima perioadă, tot mai mulți contribuabili au primit decizii de impunere de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru plata contribuției la sănătate (CASS) aferentă anului 2017 și nu numai, sume care, de multe ori, sunt achitate sau nu reflectă realitatea de la acel moment, PFA-urile, II-urile, IF-urile și persoanele fizice care se trezesc cu astfel de decizii de impunere au la îndemână câteva variante pentru clarificarea situației lor fiscale. Astfel, spun specialiștii, trebuie pornit de la solicitarea explicațiilor din partea inspectorilor responsabili și soluționarea efectivă a fiecărei spețe în parte la nivel de ANAF, iar, dacă orice încercare de clarificare cu cei de la ANAF nu dă roade, se poate ajunge până la soluționarea în instanță.
Articolul continuă mai jos
Așadar, în condițiile în care, pe final de an, tot mai multe persoane au primit decizii de impunere aferente anilor precedenți, cu precădere 2017, decizii în care, de multe ori, acestea nu își regăsesc situația fiscală de la momentul respectiv și care par a fi eronate sau în care, în orice caz, nu apar toate datele problemei pentru ca respectivul contribuabil să înțeleagă la ce se face referire, o astfel de situație se poate soluționa, în primă fază, doar la Fisc.
Astfel, “
[t]oate deciziile pe care ANAF le emite se pot rezolva doar la ANAF, prin solicitarea explicațiilor de la inspectorii responsabili, pe literele alocate fiecăruia, sau în scris”, a subliniat, pentru avocatnet.ro,
Elena Rădulescu, expert contabil în cadrul
Conta Rădulescu.
Mai exact, după cum a punctat specialista, există cazuri în care ANAF emite decizii de impunere pentru plata CASS, dacă au fost distribuite dividende într-o perioadă când respectiva persoana fizică nu a avut contract de muncă, sau pentru chirii sau drepturi de autor.
Cum sistemul de impunere și evidență a persoanelor fizice este defectuos, în multe situații, chiar dacă sumele respective au fost plătite, ele pot apărea ca fiind nestinse sau neoperate, din motive de eroare umană sau eroare de sistem informatic.
Dacă, în scopul de a afla exact care este componența acelor sume, un contribuabil
nu are success mergând să discute fizic cu inspectorii ANAF, acesta
poate, ulterior, să depună, la registratura ANAF, o cerere scrisă, prin care să solicite explicații pentru acele sume și să aștepte soluționarea lor.
Dacă nici în felul acesta nu reușește să își clarifice situația fiscală, “
deciziile emise, dacă sunt eronate, se pot rezolva doar prin instanță, dacă nu se pot corecta prin clarificarea situației lor împreună cu inspectorii respectivi”, a conchis Elena Rădulescu.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (4)