ACCES PREMIUM
De ce premium?
Salariile compensatorii: În ce condiții pot fi acordați banii la concedierea angajaților
Codul muncii stabilește că salariile compensatorii pot fi oferite în cazul concedierilor pentru motive ce nu țin de persoana salariatului, însă potrivit prevederilor din contractul individual sau colectiv de muncă sau în condițiile legii, dacă este vorba de disponibilizări prevăzute de acte normative speciale.
Articolul continuă mai jos
Cât privește valoarea acestor compensații, legislația muncii nu specifică niciun fel de cuantum sau număr minim de salarii.
“Părțile pot negocia oricând acordarea compensațiilor financiare acordate la încetarea raportului de muncă, atât la încheierea contractului individual de muncă (CIM), cât și în timpul executării lui, prin act adițional și chiar în momentul în care se ajunge în situația în care este iminentă încetarea acestuia. În practică, este utilizată destul de des varianta în care contractul individual de muncă încetează prin acordul părților și salariatul beneficiază de plăți compensatorii, de regulă câteva salarii, numărul acestora fiind negociat. Această variantă este privită ca o soluție de tipul win-win, angajatorul fiind sigur că nu se va ajunge la un conflict de muncă, iar salariatul beneficiază de salariile pe care le-ar fi obținut în următoarele luni, timp în care poate pentru ocuparea altui post, la un alt angajator”, a explicat, pentru
avocatnet.ro,
Dan Năstase, consilier juridic specializat pe relații de muncă.
Salariații care acceptă această variantă de încetare a relațiilor de muncă nu vor putea cere ajutor de șomaj, ulterior încetării CIM, de aceea recomandarea consilierului juridic este ca suma minimă a compensației să depășească totalul indemnizației de șomaj de care ar putea beneficia angajatul.
În cazul concedierilor colective, angajatorul are obligația de a iniția, în timp util și în scopul ajungerii la o înțelegere, în condițiile prevăzute de lege, consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanții salariaților și să furnizeze toate informațiile relevante și să le notifice, în scris, inclusiv cu privire la compensațiile ce urmează să fie acordate salariaților concediați, dacă acestea au fost prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil, subliniază Dan Năstase.
Chiar dacă nu există un contract colectiv de muncă, pentru că angajatorul are sub 21 de angajați și nu are această obligație, și părțile nu au negociat și inclus în contractul individual astfel de compensații, ele pot fi negociate înainte de concediere, în situația în care, prin lege, nu există o interdicție în acest sens.
Sfatul consilierului juridic este ca prevederea privind acordarea unor plăți compensatorii la concedierea din motive ce nu țin de salariat să se regăsească în interiorul contractului individual de muncă
“cu respectarea principiului bunei credințe care guvernează relațiile de muncă”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.