ACCES GRATUIT
Dacă ai semnat încetarea contractului de muncă prin acordul părților, nu poți cere ajutor de șomaj
Încetarea contractului individual de muncă prin demisie sau prin acordul părților nu dă dreptul fostului salariat la primirea ajutorului de șomaj, singura posibilitate fiind acordată celor care sunt concediați din motive ce nu țin de persoana lor. Chiar și în situația în care angajatorul ar avea nevoie să facă reduceri de personal, din motive obiective, cu alte cuvinte, să inițieze concedieri, dacă salariatul acceptă primirea unor plăți compensatorii în schimbul semnării încetării contractului prin acordul părților, acesta își pierde dreptul de a cere șomaj de la stat.
Articolul continuă mai jos
“În practică, este utilizată destul de des varianta în care contractul individual de muncă încetează prin acordul părților și salariatul beneficiază de plăți compensatorii, de regulă câteva salarii, numărul acestora fiind negociat. Această variantă este privită ca o soluție de tipul win-win, angajatorul fiind sigur că nu se va ajunge la un conflict de muncă, iar salariatul beneficiază de salariile pe care le-ar fi obținut în următoarele luni, timp în care poate pentru ocuparea altui post, la un alt angajator. Totuși, salariații care acceptă astfel de variante ar trebui să țină cont de faptul că nu vor beneficia de ajutorul de șomaj, iar compensația pe care o obține trebuie să depășească sumele de care ar beneficia ca șomer. Concret, atunci când un salariat care ar putea fi concediat decide să negocieze un acord de pe urma căruia ar beneficia de plăți compensatorii, suma minimă ar fi totalul indemnizații lor de șomaj de care ar putea beneficia”, a explicat,
cu altă ocazie,
Dan Năstase, consilier juridic specializat pe relații de muncă.
Pentru a putea cere ajutorul de șomaj, fostul salariat trebuie să fi rămas fără loc de muncă prin concediere pentru motive care nu țin de persoana lui, așa cum este prevăzut în Codul muncii:
“Salariații concediați pentru motive care nu țin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului și pot beneficia de compensații în condițiile prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil”.
Așa cum și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă explică,
într-un ghid, nu pot primi ajutor de șomaj
“persoanele care au încetat raporturile de muncă sau de serviciu prin acordul părților sau prin demisie”.
Concedierea reprezintă încetarea contractului de muncă din inițiativa angajatorului, în timp ce demisia se face exclusiv din dorința salariatului. În privința încetării contractului prin acordul părților, atât angajatorul, cât și salariatul sunt de acord pentru desfacerea contractului de muncă.
Important! Angajatorul nu te poate forța să demisionezi, află ce trebuie să faci dacă ți se pune pe masă o cerere de demisie în acest
articol.
Mai multe detalii despre solicitarea ajutorului de șomaj și documentele necesare regăsești
urmărind acest link.
Citește mai mult despre
compensatii,
angajatori,
salariati
Specialiști citați în acest articol
Dan Năstase
Consilier juridic specializat în relații de muncă
Consilier juridic inca din 2003, specializat in relatii de munca, drept comercial, infiintarea, autorizarea si fuctionarea personelor juridice, securitate si sanatate in munca, contabilitate financiar-fiscala, drept administrativ, migratia fortei de munca.
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)