Este vorba, mai exact, despre HG 1.038/2021, document publicat vineri în Monitorul Oficial nr. 1.138. Actul normativ oficializat recent preia recomandările făcute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență prin Hotărârea nr. 105/2021, anexată la finalul acestui articol.
Astfel, s-a stabilit permiterea organizării cursurilor de formare profesionale, inclusiv a celor de formare profesională care necesită activități practice, workshop-uri și conferințe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane. Condițiile de organizare presupun asigurarea unei suprafețe de minimum doi m2 pentru fiecare persoană, purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de sănătate publică. Accesul la aceste cursuri va fi permis doar persoanelor vaccinate, pentru care au trecut minim 10 zile de la schema completă de vaccinare, și pentru cele vindecate de COVID-19, care se află în interiorul celor 180 de zile de la confirmarea infectării.
Măsurile anterioare prin care se interziceau aceste activități au fost criticate de cei care organizau sau aveau nevoie de cursuri de instruire în domeniul securității și sănătății în muncă și nu numai.
De asemenea, a fost stabilit ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, precum și a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să se desfășoare doar în intervalul orar 5:00-21:00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului (maximum 1.000 de participanți la evenimentele culturale însă, spre deosebire de cele sportive). Condiția este ca participanții să poarte mască de protecție, să fie vaccinați sau recent trecuți prin infecția cu COVID-19. Anterior deciziei, competițiile sportive se puteau desfășura în spații deschise sau închise fără spectatori.
Măsuri pentru ceremoniile dedicate zilei de 1 decembrie
Aici au fost adoptate două seturi diferite de restricții, iar accesul va fi permis diferit: pe de o parte, în zonele oficiale, participanții vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau recentei infectări cu COVID-19, pe când participarea populației la ceremoniile oficiale dedicate Zilei Naționale nu va fi restricționată, dar vor trebui respectate unele măsuri de distanțare socială și va fi obligatorie masca de protecție.
Astfel, se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României cu participarea, în zona oficială, în municipiul București a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reședință de județ a cel mult 200 de persoane și cu respectarea următoarelor măsuri:
a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul delimitat în care se desfășoară ceremonia;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți, acolo unde este posibil, precum și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;
d) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;
e) efectuarea triajului observațional și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară ceremonia;
f) realizarea accesului participanților conform măsurilor stabilite de instituția organizatoare, pe baza situațiilor certificate prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, în scopul prevenirii contaminării cu virusul SARS-CoV-2.
Apoi, se permite ca accesul populației la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Naționale cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între participanți, portul măștii de protecție și respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
De asemenea, este permisă organizarea și desfășurarea activităților specifice Zilei Naționale a României la sediul autorităților și instituțiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităților și instituțiilor publice locale cu participarea a cel mult 150 de persoane, asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp pentru fiecare persoană participantă și respectarea regulilor de acces și protecție sanitară stabilite de instituția organizatoare.
În fine, în hotărâre se prevede ca accesul la zonele oficiale organizate în cadrul activităților dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României, precum și accesul la activitățile susținute de autoritățile și instituțiile publice să fie permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Comentarii articol (0)