Este vorba, mai exact, despre următoarele programe:
- Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare;
- Programul Operațional Asistență Tehnică;
- Programul Operațional Sănătate;
- Programul Operațional Educație și Ocupare;
- Programul Operaţional Incluziune și Demnitate Socială; și
- Programul Operaţional Transport.
Astfel, prin Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare se va acorda sprijin financiar pentru firme și proiecte din domeniul tehnologiilor avansate, în condițiile în care facilitățile științifice la scară largă au un impact major asupra competențelor personalului, cercetătorilor și studenților. În acest sens, se are în vedere inclusiv creșterea numărului de tineri cercetători prin cooptarea absolvenților de studii superioare tehnice în activitățile derulate la nivelul acestor infrastructuri. În plus, programul amintit va facilita totodată și transformarea digitală a economiei prin digitalizarea IMM-urilor.
Alături de metodele clasice de formare, prin Programul Operațional Asistență Tehnică se va finanța modernizarea și aplicarea unor metode inovative, cu rol de dezvoltare a lucrului în echipă, precum transferul de cunoștințe și bune practici, e-learningul, networkingul, coachingul, îndrumarea și instruirea la locul de muncă.
În ceea ce privește Programul Operațional Sănătate, acest program va fi menit să consolideze, pe lângă diverse programe de screening oferite populației pentru prevenirea a diverse boli, și capacitatea în domeniul tratării cancerului, inclusiv prin testarea celor mai bune practici de tratament existente în lume, precum și în domeniul transplantului. În acest sens, se vor oferi finanțări substanțiale structurilor sanitare în cadrul cărora se realizează depistarea, diagnosticarea și tratarea pacienților oncologici.
Programul Operațional Educație și Ocupare vizează, printre altele, valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii, organizarea unor oportunități variate de dezvoltare profesională pentru personalul didactic, în vederea asigurării unui sistem de educație incluziv, dar și realizarea unui mecanism eficient de recunoaștere a rezultatelor învățării dobândite în contexte non-formale și informale în învățământul preuniversitar și terțiar, pentru o mai bună integrare pe piața muncii.
Programul Operaţional Incluziune și Demnitate Socială vizează promovarea incluziunii socioeconomice a comunităților marginalizate, a gospodăriilor cu venituri mici și a grupurilor dezavantajate, inclusiv a persoanelor cu nevoi speciale, prin acțiuni integrate, inclusiv locuințe și servicii sociale.
Nu în ultimul rând, Programul Operațional Transport vizează reînnoirea și modernizarea infrastructurii feroviare, înnoirea parcului de material rulant pentru călători, dar și introducerea conceptului de tren metropolitan ca un pachet de infrastructură și servicii destinat utilizării transportului feroviar în nodurile urbane.
De asemenea, conform comunicatului de presă al MIPE, publicarea versiunilor revizuite ale Programelor Operaționale se realizează progresiv, în corelare cu finalizarea procesului de consultare între instituții.
În acest sens, autoritățile regionale, locale, urbane și alte autorități publice, societatea civilă, partenerii economici și sociali și, după caz, organizațiile de cercetare și universitățile se pot implica în procesul decizional și pot să transmită, la adresele de e-mail indicate în secțiunile aferente fiecărui program, observații pe marginea Programelor Operaționale până pe data de 26 noiembrie 2021 (respectiv 29 noiembrie, în cazul Programului Operațional de Transport).