Contabilii, consultanții fiscali, auditorii financiari și evaluatorii autorizați fac parte dintre specialiștii care pot identifica, în funcție de anumite indicii, care dintre clienții lor prezintă un risc ridicat de spălare a banilor, potrivit unui ghid publicat recent de către Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB). Aceștia sunt, potrivit legii, entități raportoare și sunt obligați să raporteze anumite tranzacții către ONPCSB, în funcție de situația pe care o întâlnesc în practică.
Astfel, potrivit
ghidului publicat de către ONPCSB,
cei care au profesii juridice liberale, precum și cei care oferă asistență sau consiliere economico-fiscală, precum contabilii, consultanții fiscali sau de afaceri, auditorii financiari și evaluatorii autorizați,
se pot ghida, în identificarea potențialelor riscuri ridicate de spălare a banilor ale clienților pe care îi au, după anumite indicii.
Acestea diferă și depind de specificul fiecărei activități în parte, dar și de relațiile de afaceri existente.
Mai exact, în situația în care nu se dețin suficiente informații, ori acestea nu sunt clare, cu privire la sursa averii și a fondurilor clienților ori a beneficiarilor reali ai acestora, cum ar fi cazul în care, deși salariul este unul modest, activele deținute sunt de o valoare foarte mare, profesioniștii amintiți mai sus ar trebui să încadreze respectivii clienți ca prezentând un risc ridicat de spălare a banilor.
De asemenea, în cazul în care clientul decide brusc, aparent fără motive rezonabile (fiscale, de afaceri, economice sau de altă natură), să folosească, în condiții ambigue, societăți off-shore sau alte firme cu active administrate în alte țări, acesta ar putea fi, iarăși, un indiciu privind un risc ridicat de spălare a banilor.
În plus, printre alte asemenea indicii privind un risc ridicat de spălare a banilor s-ar putea număra și situațiile în care clienții par a acționa la instrucțiunile primite din partea unei persoane care dorește să rămână necunoscută, cele în care militează pentru o accelerare a tranzacțiilor fără a avea o explicație clară pentru acest lucru, dar și situațiile în care dispun de fonduri care sunt în mod evident disproporționate față de natura sau specificul activității desfășurate ori se oferă să plătească niveluri neobișnuit de mari pentru taxe care, în mod normal, nu ar avea o asemenea valoare.
În mod evident, inclusiv situația în care clientul solicită profesionistului consiliere sau punerea în aplicare a unui aranjament care ar putea avea drept scop săvârșirea sau ascunderea unei infracțiuni ar putea reprezenta un astfel de indiciu precum cele amintite mai sus, potrivit ghidului ONPCSB.
Pentru consultarea tuturor indiciilor expuse de ONPCSB, care pot semnala situațiile care prezintă un risc ridicat de spălare a banilor, se poate parcurge integral ghidul amintit mai sus.
Mai mult, conform
Legii nr. 129/2019,
profesioniștii amintiți intră în categoria entităților raportoare care, în funcție de indiciile menționate în ghidul ONPCSB,
au obligația raportării tranzacțiilor suspecte.
Mai exact, potrivit legii amintite, aceștia au obligația să transmită, în mod exclusiv către ONPCSB, un raport pentru tranzacții suspecte dacă cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că bunurile folosite într-o anumită activitate a clienților provin din săvârșirea de infracțiuni sau au legătură cu finanțarea terorismului ori dacă informațiile pe care le dețin pot folosi pentru aplicarea Legii nr. 129/2019.
De asemenea, contabilii, auditorii financiari și consultanții fiscali sunt obligați să transmită către ONPCSB, de îndată, raportul amintit mai sus înainte de efectuarea oricărei tranzacții aferente clientului care are legătură cu suspiciunea raportată. Ulterior, vor primi o confirmare scrisă din partea ONPCSB, prin alocarea unui număr de înregistrare al raportului, inclusiv prin mijloace electronice.
Mai departe, tranzacția nu trebuie să aibă loc în termen de 24 de ore de la momentul înregistrării și, doar dacă ONPCSB nu dispune suspendarea efectuării tranzacției în termenul menționat, profesionistul cu pricina poate efectua totuși respectiva tranzacție.
Nu în ultimul rând, contabilii, consultanții fiscali, auditorii financiari și evaluatorii autorizați
au totodată, conform Legii nr. 129/2019,
obligația de a aplica diverse măsuri de cunoaștere a clientelei, prin care pot identifica, de fapt,
tranzacțiile suspecte menționate mai sus.