ACCES GRATUIT
Pensia alimentară nu poate fi recuperată pe motiv că majorul întreținut nu a dat examenul de licență
Pensia de întreținere sau, așa cum este ea mai cunoscută, pensia alimentară trebuie plătită, în esență, de părinți copiilor minori, dar obligația de întreținere se poate extinde și asupra copiilor deveniți majori, până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani. Pentru că în Codul civil nu se precizează clar despre ce studii e vorba sau ce-nseamnă, de fapt, finalizarea acestora, ori dacă nesusținea examenului de licență, în cazul studiilor universitare, elimină obligația de întreținere, de principiu, sumele plătite după vârsta majoratului pentru continuarea studiilor celui întreținut nu pot fi recuperate de plătitor în cazul nefinalizării studiilor.
Articolul continuă mai jos
Așa cum stabilește Codul civil,
“are drept la întreținere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile sale”.
Obligația de întreținere se execută în natură, prin
asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a
cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională.
Apoi, Codul civil prevede că
“părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani”.
Dar ce se-ntâmplă în cazul în care cel întreținut nu-și finalizează studiile, de pildă, facultatea? Poate fi obligat să returneze banii primiți?
După cum reiese din articolul menționat mai sus, pensia alimentară se acordă și copiilor majori, pentru a-și termina studiile. Dat fiind faptul că legislația nu stabilește clar nici despre ce studii e vorba și nici ce înseamnă finalizarea lor, nesusținerea examenului de licență nu poate reprezenta o situație în care să se pună problema returnării banilor primiți ca pensie alimentară.
Expresia “până la terminarea acestora” indică, mai degrabă, că plata pensiei alimentare poate înceta odată cu încheierea unui ciclu de studiu (liceal, postliceal, universitar), adică și înainte de 26 de ani, în cazul în care copilul major nu mai urmează și alte studii.
Astfel, atâta timp cât frecventează școala, indiferent de forma de școlarizare, copilul major (de până la 26 de ani) fără venituri suficiente
trebuie sprijinit de părinți, prin plata pensiei alimentare.
Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru trei sau mai mulți copii, prevede Codul civil.
Pensia de întreținere se poate stabili
sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreținere.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (5)